Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser. Varningssystemet omfattar information i radio och TV, via telefon och i vissa fall utomhussignalen som kallas Hesa Fredrik.

VMA sänds alltid i radio och TV, som är huvudkanaler för VMA. VMA sänds i Sveriges Radios FM-kanaler, Sveriges Television, Sveriges Utbildningsradio, TV4, Kanal 5 och Kanal 9. Vid vissa tillfällen kompletteras varningen genom att ljudsändare utomhus används.

Efter att ett VMA har sänts ut, kan du söka mer information på till exempel webbplatsen krisinformation.se, informationsnumret 113 13 eller på kommunernas webbplatser. Sveriges Radio P4 har ett särskilt uppdrag att förmedla information från myndigheter under samhällsstörningar och kriser.

VMA till fasta telefoner

VMA kan även skickas via fast, adressbaserad telefoni. Då tas ett system för automatisk uppringning med talmeddelanden i bruk som ett komplement till övriga varningskanaler.

Information via SMS

Från och med den 1 juli 2017 kan VMA sändas som SMS till mobiltelefoner som befinner sig i ett visst område.

Hesa Fredrik – varningssystem utomhus

Varningssystemet består av cirka 4 500 ljudsändare som finns i de flesta större tätorter i Sverige, samt inom särskilda områden runt våra kärnkraftverk. De kan användas för varning vid alla typer av faror. Ljudsändarna sitter vanligtvis på taken till offentliga byggnader. Systemet testas fyra gånger per år, klockan 15.00 första helgfria måndag i mars, juni, september och december.

Vad ska jag göra om jag hör Hesa Fredrik?

När du hör varningstutan Hesa Fredrik ska du gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation och ta reda på mer information genom att till exempel lyssna på Sveriges Radio P4, titta på SVT eller gå in på webbplatsen krisinformation.se

Vem beslutar om att VMA ska sändas?

På kommunal nivå är det Räddningstjänsten som beslutar om att VMA ska sändas.