Hög vattennivå i Ringsjön

Vattennivån i Ringsjön är hög. Kommunen har tät kontakt med Länsstyrelsen och övriga myndigheter och följer utvecklingen noga.
Läs mer om översvämningarna.

Fira valborg i Höörs kommun

Vill du fira valborg med traditionell majbrasa? I Höörs kommun finns flera valborgsfiranden att välja mellan. Vi tipsar om de valborgsfiranden som finns med i vårt kalendarium och vad du kan tänka på om du ordnar en egen majbrasa.

En mörk bild med en sjö, i mitten brinner det en stor eld. På kanten runt om sjön står en folkmassa. Ett vit partytält syns också.
Valborgsmässoafton vid Ankdammen 2018.

Valborgsfirande vid Ankdammen vid Enebackeskolan

När: Söndagen den 30 april klockan 19:30
Var: Enebacken

Höörs Scoutkår tänder brasan klockan 21.00 till Musikskolans toner.
Grillarna är tända från 19.30 och marschaller sätts ut cirka 19.00.
Kvällens Konferencier: Vilgot Asplund

20.00-20.15 Vårblåset
20.20-20.45 Höörblåset
20.45-21.00 Vårtal av kommunstyrelsens ordförande Johan Svahnberg
21.00-21.15 Bele Marimba
21.15-21.30 Kör: Vocals, Singoalla och alla extra sångare

På plats kommer du även kunna köpa grillad korv med eller utan kött, kaffe och saft.

Ett arrangemang i samverkan mellan Höörs scoutkår, Höörs musikskola och Höörs kommun.

Valborg i Tjörnarp

När: Söndagen den 30 april klockan 20:50
Var: Röda Torg, Landsvägen, Tjörnarp

Välkommen på fackeltåg med bål!

20:45 utgår vi från före detta Turisten med fackeltåg
20:50 befinner vi oss på Röda torg där vi tänder bålet

Vårtal av Magnus Billqvist.
Försäljning av korv och kaffe.
Tjörnarps sockengille hälsar alla välkomna!

Tänk på detta om du ska anordna en egen valborgsmässoeld

Vill du anordna ett valborgsmässobål som är offentligt eller på allmän plats behöver du tillstånd från polisen. Privatpersoner kan också tända egna eldar, men det finns särskilda förhållningsregler att följa.

 • Kommunen har generella förhållningsregler som gäller för eldning utomhus, vilka ska efterföljas.
 • Skaffa markägarens tillstånd om det inte är din egen mark.
 • Om eldningsförbud råder är det förbjudet att tända en valborgsmässoeld. Även om det inte råder eldningsförbud, bör du kontrollera brandriskprognosen. Räddningstjänsten avråder starkt från att elda om vindhastigheten överstiger 10 m/s.
 • Ha släckredskap framme, till exempel handbrandsläckare, vattenslang, vattendunkar och räfsa. Ansluten vattenslang är det bästa alternativet, eftersom släckmedlet inte tar slut som exempelvis en vattendunk.
 • Se till att placera elden på tillräckligt avstånd från byggnader och annat som ska skyddas. Hur långt avstånd som är tillräckligt beror på brasans storlek och väderförhållandena. Räddningstjänsterna i Skåne rekommenderar ett minsta avstånd på 75 meter till byggnad.
 • Se till att brasan inte är för stor, normalt ej över 6 – 8 meter i diameter och 3 – 4 meter i höjd. Större brasor innebär större risker.
 • Brasan bör placeras på icke brännbart underlag, exempelvis en grusplan. Eventuellt gammalt fjolårsgräs och liknande ska röjas inom ett par meter från bålet. Vid behov ska marken runtom även vattnas.
 • Se till att du inte skapar besvär för närboende med till exempel störande rök. Elda endast trädgårdsavfall, ris, grenar och annat rent virke.
 • Bensin får inte användas för att tända brasan. Använd istället papper, torra kvistar eller tändvätska.
 • Vakta elden och håll noga koll tills ingen glöd finns kvar. Gå tillbaka efter ett par timmar och kontrollera att det är ordentligt släckt.
 • Du behöver inte meddela Räddningstjänsten Skånemitt att du ska elda. Du som eldar har hela ansvaret att eldningen genomförs på ett säkert sätt.
 • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har säkerhetstips för eldning i skog och mark.

Vi önskar dig en fin valborg!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.