Räddningstjänsten: Var försiktig i närheten av isarna på våra vattendrag!

Under vinterhalvåret växlar temperaturen i vårt län. Just nu verkar vi ha en meteorologisk vinter i hela Skåne. Räddningstjänsten uppmanar därför alla att vara försiktiga i närheten av isar.

Vintern innebär både snöfall och att isarna på våra sjöar och andra vattendrag tjocknar. Detta inbjuder till isfiske, skridskoåkning och andra aktiviteter – men se upp! Det är inte säkert att isarna är helt pålitliga.

Läs på innan du ger dig ut på sjöar och hav

Räddningstjänsten uppmanar nu alla medborgare att vara försiktiga och att läsa på om grundläggande säkerhet beträffande friluftsliv och beteende på isarna. Det krävs både förberedelser och kunskap för att kunna vistas säkert på våra sjö- och havsisar.

Flest drunknar i sjöar och dammar

De flesta drunkningsolyckor på is inträffar på sjöar och dammar. Därefter är olyckor vanligast på åar och älvar och sedan på havsisar. Många av de mer eller mindre allvarliga incidenter som inträffar varje vinter skulle kunna undvikas med hjälp av lite grundläggande kunskap.

– Vi på räddningstjänsten övar kontinuerligt under vinterhalvåret för att hålla oss uppdaterade inom isvattenlivräddning, säger Per Björkman, räddningschef i Höörs kommun. Det krävs både gott lagsamarbete och gedigen kunskap för att lyckas få upp en nödställd ur en isvak. Ju bättre du är förberedd desto större är sannolikheten för en lyckad insats om olyckan är framme!

Ta reda på mer

Läs gärna på om hur du är säker på isen, innan du ger dig ut. Nedan hittar du tips på videor och webbplatser om isvett.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.