För dig som har varit utomlands

Enligt Smittskydd Skåne ska alla som har varit utomlands stanna hemma och självisolera sig i sju dagar efter hemkomst. Är man förr 2015 eller tidigare ska man dessutom göra ett test direkt efter hemkomsten och ett nytt test efter fem dagar. Du ska stanna hemma och isolera dig i sju dagar även om den första provsvaret är negativt.

Du som åker utomlands får räkna med att ta en veckas semester under tiden för karantän om du inte kan arbeta hemifrån. Det går inte att ta ut smittbärarpenning för den tiden som man måste stanna hemma efter en utlandsresa.

Du kan läsa mer om att testa dig för coronavirus på 1177.se.

Även förskole- och skolbarn ska stanna hemma efter utlandsresan

Barn som går i skola eller förskola ska också stanna hemma och inte träffa andra under sju dagar efter utlandsresan. Du som är vårdnadshavare för ett barn som ska resa utomlands kan inte ta ut VAB (Vård av barn)  eller smittbärarpenning under den tiden som barnet måste stanna hemma efter en utlandsresa.

Du som är vårdnadshavare till ett barn som åker utomlands får räkna med en extra veckans semester om du behöver ta hand om ditt barn och inte kan arbeta hemifrån.

Res smittsäkert

Det är viktigt att du som väljer att ge dig iväg på en resa gör det på ett smittsäkert sätt. Planera gärna hela resan så att den sker på ett så smittsäkert sätt som möjligt. Det är viktigt att du även tar hänsyn till tillfälliga stop vid rastplatser, bensinmackar och övernattningar.

Undvik att träffa nya människor och knyta nya kontakter både under själva resan, men även under tiden som du vistas på ditt resmål. Planera in covidsäkra aktiviteter under hela vistelsen och håll avstånd till andra människor.

På Folkhälsomyndighetens webbsida finns mer information för dig som planerar att resa.

Du har ett personligt ansvar

Folkhälsomyndigheten påminner om att alla som tänker resa har ett personligt ansvar för att resa så smittsäkert som möjligt. Det är viktigt att vi alla gör allt vi kan för att inte bli smittade eller smitta andra med coronavirus. Du som har symtom på covid-19 bör du inte resa alls.

Planera för att kunna ta dig hem om du blir sjuk

Det är viktigt att planera för att kunna ta sig hem på ett smittsäkert sätt om du skulle bli sjuk på din resa. Kontakta gärna din researrangör och ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller innan du åker iväg på din resa.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.