Talböcker

En talbok är en inläst bok som får lånas av dig som har svårt att läsa, till skillnad från en ljudbok som får lånas av alla. Talböcker görs i ett MP3-format som kallas för DAISY. DAISY-formatet tillåter dig att lägga bokmärken, bläddra och söka i texten.

Du som har en läsnedsättning och har svårt att läsa tryckt text får låna talböcker. Du behöver inte visa intyg eller säga varför du vill låna.

Några exempel på läsnedsättningar:

  • Syn- eller hörselskada.
  • Rörelsehinder.
  • Utvecklingsstörning.
  • Läs- och skrivsvårigheter.
  • Tillfällig läsnedsättning på grund av sjukdom eller skada.
  • Kognitiva funktionsnedsättningar (till exempel traumatiska hjärnskador, afasi, autism, ADHD, demenssjukdomar eller psykiska funktionsnedsättningar).

Talböcker finns för hemlån på biblioteket. Vi kan även ladda ner talböcker som finns i Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM) bibliotekskatalog Legimus. Om du vill prova på att läsa talböcker kan du få låna en talboksspelare från biblioteket.

Egen nedladdning och Legimus

Med tjänsten Egen nedladdning kan du ladda ned talböcker hemma från Legimus.se direkt till din mobiltelefon eller surfplatta med appen Legimus.

Boka tid hos bibliotekets registrator för att få tillgång till Egen nedladdning. Det enda som krävs är att du har ett svenskt personnummer och har rätt att låna talböcker. Du behöver inte visa upp något intyg. På biblioteket får du hjälp med att komma igång med att ladda ner – vi visar hur det går till och informerar om vilka regler som gäller för tjänsten.

Kontakta Inga-Lena Örn för att boka tid för Egen nedladdning.

Myndigheten för tillgängliga medier (MTM)

MTM är en statlig myndighet vars uppdrag är att ge människor med läsnedsättning tillgång till de medier de behöver på det sätt som passar dem. Vi samarbetar med MTM och kan hjälpa dig att låna material från dem eller att ansöka om eget nedladdningskonto för talböcker.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.