För dig som är förälder

Välkommen till vårt barnbibliotek! Alla barn och föräldrar är välkomna att besöka biblioteket. Här kan ni hitta roliga böcker att låna med er hem. Ni kan också sitta och läsa tillsammans på biblioteket.

På barnavdelningen hittar du en föräldrahylla, fylld av böcker för dig som är förälder. Det kan handla om barns utveckling, barnsjukdomar, barnmat, amning, eller om hur det är att vara förälder.

Böcker och annat att läsa och låna på biblioteket

 • 0 – 2 år: Pekböcker – för de allra yngsta
 • 3 – 4 år: Bilderböcker – där bilden är viktigast
 • 4 – 6 år: Småbarnsberättelser – att läsa tillsammans
 • 6 – 9 år: Kapitelböcker – högläsning och börja läsa-böcker
 • 9 – 13 år: Berättelser
 • Från 13 år: Ungdomsböcker – på väg mot vuxenvärlden
 • Serier – för alla åldrar
 • Ljudböcker – lyssna på böcker tillsammans
 • Musik-cd
 • Tidskrifter
 • Filmer

Sagostunder

Alla barn och föräldrar är välkomna att delta i bibliotekets sagostunder. Fredagar under vinterhalvåret är det sagostund för barn upp till 6 år på biblioteket i Höör. Vi samlas i sagorummet där Elisabeth och Birgitta berättar sagor, sjunger, ramsar och tramsar. Du behöver inte anmäla dig i förväg, bara kom!

Bokgåvor

”De små barnens bok” är en gåva från biblioteket till alla barn som föds i kommunen. Boken innehåller gamla och nya rim och ramsor, sånger och småbarnsberättelser. Som nybliven förälder får du ett presentkort på Barnavårdscentralen som du tar med till ditt bibliotek där du får din bokgåva.

”Festen i Hulabo” av Britt G. Hallqvist är en gåva till alla 6-åringar. Boken är en riktig klassisk versberättelse och delas ut i samband med förskoleklassernas besök.

Alla elever i årskurs 7 får en bokgåva av biblioteket. Boken delas ut i samband med höstterminens start.

Idén med bokgåvorna är att böckerna ska inspirera till trevliga och roliga stunder, till språkutveckling och till fortsatt läsning. Via språk som bygger just på rim, ramsor och musikaliska rytmer lär sig små barn kommunicera. Språkutvecklingen börjar tidigt, egentligen redan när barnet är i magen. De första 4-5 åren är avgörande för barnets språkutveckling. Därefter är det viktigt att hålla igång läsningen för att barnet ska utveckla sitt ordförråd, sitt språk och sin läsförmåga.

Föräldrautbildning

Biblioteket har ett bra samarbete med Barnavårdscentralen, BVC. På samlingarna för nyblivna föräldrar träffas alla på biblioteket vid ett tillfälle. Barnbibliotekarien informerar om vad biblioteket har att erbjuda och ger tips på böcker om barn, barns språkutveckling och böcker att läsa för barnen.

Internet

På biblioteken finns det särskilda datorer för internetanvändning. Vi har ingen åldersgräns och det enda som krävs är att man har ett bibliotekskort och en pinkod. Vi tillåter inga sidor med våld, porr eller kränkande innehåll. Bryter man mot bibliotekets regler riskerar man att bli avstängd från datorerna.

Lättläst

På biblioteket finns böcker som är lämpade för nybörjarläsaren och för dem som kommit en bit på väg men som behöver lite mer lättlästa böcker. Lättlästa barn- och ungdomsböcker kan vara lättlästa på olika sätt, till exempel kan bokstäverna vara större, texten glesare, språket enklare, boken ha färre sidor eller fler illustrationer. För de yngsta barnen står böckerna samlade på en hylla som heter Börja läsa. De lite äldre barnen hittar lättlästa böcker genom att titta efter gula tejpremsor på bokryggarna.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.