Legionellabakterier i bubbelpoolen i simhallen

Fredagen 12 april: Under ett rutinprov av vattnet i Höörs Bad och Sportcentrum påträffades legionellabakterier i bubbelpoolen. Du som nyligen har badat i bubbelpoolen och därefter blivit sjuk behöver vara uppmärksam på dina symptom och kontakta sjukvården. Läs mer här.

650 000 kronor till kultur på kommunens grundskolor

Höörs kommun har tilldelats 650 000 kronor av Statens kulturråd, vilket är 31 000 kronor mer än föregående år. Statens kulturråd fördelar varje år medel till landets grundskolor, ett så kallat Skapande skola bidrag, för att barn och unga själva ska skapa och få fler kulturella upplevelser. Bidraget är ett välkommet tillskott, som ska användas till flera olika insatser.

Höörs kommun har fått ganska mycket pengar. Vår ansökan har haft tuff konkurrens i år. Vi har fått en väldig stor tilldelning trots att det var många andra som skickade bra ansökningar, säger Sara Horvath, kulturstrateg i Höörs kommun.

Komplement till skolans kulturbudget

Syftet med Skapande skola bidraget är framför allt att ge elever möjlighet till eget kulturellt skapande, men också en chans att få möta professionella konstnärer och kulturaktörer.

Vi kommer att använda pengarna till projekt där eleverna får möta professionell kultur under skoltid och fördjupa sig i skapande verkstäder knutna till författarbesök, teaterupplevelser och digitalt skapande, berättar Sara Horvath, kulturstrateg i Höörs kommun.

Skapande skola är ett projektbidrag och ska vara ett komplement till skolans egen budget för kultur. I år tog Kulturrådet emot 376 ansökningar, vilket visar att det finns en större längtan efter konst och kultur i skolan efter pandemiåren.

Musikteater, dans, interaktiva berättelser och egna spel

Projektpengarna fördelas så att alla klasser får en upplevelse efter önskemål. Nu pågår planeringen för fullt för att säkerställa att alla elever får bra kulturupplevelser.

Planeringen för alla årskurser är inte klar ännu. Även utbudet kommer att styra vilka kulturupplevelser vi satsar på nästa läsår, säger Sara Horvath.

Eleverna får bland annat chans att få vara med på teater, skapa sitt eget digitala speläventyr, möta Greta Get i ett interaktivt äventyr, dansa sin saga, gå på författarbesök, dansa och gå på workshops för att skapa egna berättelser.

Förra årets bidrag

Höörs kommun har kontinuerligt sedan 2009 ansökt och tagit emot Skapande skola medel från Statens kulturråd.

Många av läsårets projekt genomförs nu under vårterminen. Allt ska genomföras innan sommarlovet, så det är full fart nu. Vi har fått planera om flera gånger på grund av pandemin, säger Sara Horvath, kulturstrateg i Höörs kommun.

Under läsåret 21/22 har barnen bland annat fått ta del av följande kulturupplevelser:

  • Förskoleklass har fått fått jonglera, akrobatisera och jobba med vi-känsla i gruppen tillsammans med cirkuspedagogen Marcus Bertilsson.
  • Årskurs 1 har fått se en föreställning med scenkonstkollektivet Apolonia som heter Greta Get och handlar om geten som får ont i magen av allt skräp men som får hjälp av professor Skräp och doktor Broccoli.
  • Årskurs 2 dansar med dansare Attitude 69.
  • Årskurs 3 har fått jonglera, akrobatisera och jobba med vi-känsla i gruppen tillsammans med cirkuspedagogen Marcus Bertilsson.
  • Årkurs 4 har fått arbeta med fotograf Sarah Perfekt och sinnliga intryck.
  • Årskurs 5 har fått träffa poeten Louise Buenafe Misten från Ordkanonen.
  • Årskurs 6 har fått se föreställningen Resorna till Apolonien med scenkonstkollektivet Apolonia.
  • Årskurs 7 har provat på leranimation med konstnären Moa Lund.
  • Årskurs 8 har fått möta ungdomsförfattaren Moa Eriksson Sandberg i samarbete med Höörs bibliotek.
  • Årskurs 9 har fått se den digitala föreställningen om förintelseöverelvaren Halina med scenkonstkollektivet Apolonia.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.