Är ditt barn orolig för att det ska bli krig i Sverige?

Just nu är det många bilder och nyheter som cirkulerar om att Ryssland har startat krig mot Ukraina. Detta gör att många barn blir oroliga. Som vuxen är det viktigt att prata med ditt barn om att allt på nätet inte är sant.

Vad är det som händer i Ukraina just nu?

Länderna Ryssland och Ukraina är grannar och har under en lång tid haft konflikter. Dels handlar det om ett område som heter Krim, som Ryssland tog över 2015 mot Ukrainas vilja. Konflikten handlar också om att Ukraina vill gå med i NATO, ett förbund av flera länder som har lovat att försvara varandra om det skulle bli krig. Ryssland är inte med i NATO och de vill inte att Ukraina ska gå med. Nu har Ryssland anfallit Ukraina med bombflyg och skjutvapen.

Viktigt att prata med ditt barn

Det rådande läget kan göra att ditt barn blir orolig. Som vuxen är det viktigt att ta barnens oro på allvar. Prata med ditt barn om att allt som står på sociala medier inte är sant. Lyssna och svara på barnens frågor och funderingar. Berätta om det som händer och har hänt på ett begripligt sätt. Svara så enkelt och konkret som möjligt på det barnet frågar om. Överös inte med vuxendetaljer. Barn kan påverkas mer av din oro än av händelsen i sig, så försök att inte föra över din oro på barnen. Utgå från barnets egna frågor och funderingar. Anpassa nivån efter barnet det gäller och hur barn i olika åldrar generellt sett tar in information. Försök att hålla vardagsrutiner och aktiviteter igång. Det viktigaste av allt är att förmedla hopp till ditt barn.

Var källkritisk

Sociala medier och andra nyhetskanaler svämmar över av rykten, bilder och filmer. Vissa uppgifter är riktiga vittnesmål från ögonvittnen, andra är propaganda producerad för att lura och påverka dig. Det är därför viktigt att enbart lita på den informationen från etablerade och pålitliga nyhetskällor. Dela inte vidare information som du inte är säker på är sann.

Läs mer om hur du pratar med ditt barn på 1177

Läs mer om hur du pratar med ditt barn på Rädda Barnen
Läs mer om händelsen via krisinformations hemsida

Källa:

Krisinformation.se

1177.se

Räddabarnen.se

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.