Bäst i Skåne på att förbättra friluftslivet

Höörs kommun är bäst i Skåne 2022 på att förbättra friluftslivet. Det tycker Naturvårdsverket, Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening och Svenskt Friluftsliv som årligen delar ut pris till Sveriges friluftskommun.

De senaste årets satsning på friluftslivet i Höörs kommun har gett resultat. På ett år har vi förbättrat vårt resultat i mätningen ”Årets friluftslivskommun” med hela 27 procent. Nu fortsätter vi att skapa möjligheter till ett aktivt friluftsliv för alla!

Den 24 augusti gick Naturvårdsverket ut med information om årets friluftskommun och årets förbättrare inom friluftslivet. Enligt undersökningen kan man totalt få 34 poäng. Höörs kommun fick 25 poäng, vilket är en ökning med 27 procent från förra året. Det här gör oss bäst i Skåne på att förbättra friluftslivet.

Det verkar som att många av de kommuner som hamnade högt upp i rankingen har en friluftslivssamordnare eller motsvarande som helhjärtat jobbar med friluftslivet. Det är nog en viktig faktor men även att vi har gjort flera insatser under 2021. Vi startade ett Instagramkonto @frilufthoorskommun där vi kunde nå ut med lite mer tips och trix. Vi ordnade också föreläsningar, friluftsdag, fler rastplatser och mer information om utbudet vi har inom friluftslivet, säger Lotta Tornler friluftssamordnare på Höörs kommun.

Under 2021 har Höörs kommun medverkat i projektet Friluftslivets år och varit med i omdragningen av Skåneleden.

Friluftslivets år

Under 2021 deltog Höörs kommun i projektet Friluftslivets år som handlade om att lyfta friluftslivet och att få fler människor att vara ute i naturen. Genom att delta i projektet ville kommunen:

  • få fler personer att vara ute i naturen och långsiktigt fortsätta.
  • Öka medvetenheten om friluftslivets värden och friluftslivsutbudet i Höörs kommun.
  • Lyfta Allemansrätten.

Friluftslivsarbetet fortsätter

Det som ligger på att göra listan nu är arbetet med vandringsleden Brottets bana men framförallt att se över alla rastplatser, vandringslingor och Skåneleden genom Höör. Under kommande år fortsätter även arbetet med att rusta upp badplatser runt om i kommunen.

Det ska kännas välkomnande att vara ute i naturen i Höör. Vi är stolta över det arbete vi lägger ner. I våras anställdes även en friluftsarbetare vilket är jättebra för vårt fortsatta arbete tillsammans med resten av medarbetare i kommunen, berättar, Lotta Tornler.

Instagram för inspiration

På vårt Instagramkonto @frilufthoorskommun får du inspiration för att själv kunna ge dig ut i naturen. Här följer du också det dagliga arbetet med skötsel och underhåll av friluftslivsanläggningarna i kommunen. På kontot visar friluftslivssamordnaren upp vår vackra natur, ger tips på friluftsområden, vandringsleder och bad- och grillplatser.

Välkommen att följa med oss ut i naturen!

På Naturvårdsverkets hemsida kan du läsa mer om ”Årets friluftslivskommun”.

På Naturvårdsverkets hemsida kan du ta del av rapporten ”Årets friluftslivskommun”.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.