Legionellabakterier i bubbelpoolen i simhallen

Fredagen 12 april: Under ett rutinprov av vattnet i Höörs Bad och Sportcentrum påträffades legionellabakterier i bubbelpoolen. Du som nyligen har badat i bubbelpoolen och därefter blivit sjuk behöver vara uppmärksam på dina symptom och kontakta sjukvården. Läs mer här.

Care Höör – vikten av att komma in i det svenska samhället

Människor som har flytt undan från kriget i Ukraina till Sverige har bland annat tagit sin tillflykt till Höör. Höörs kommun har genom ett EFS projekt gett möjlighet för ukrainare att lära sig svenska för att ta de första stegen mot integration i det svenska samhället.

Care Höör skapar möjligheter för ukrainare

Projektet, som heter Care Höör, erbjuder 24 ukrainare undervisning i svenska språket, den svenska arbetsmarknaden samt matchning och kartläggning med syfte att deltagarna ska kunna komma ut i arbetslivet. Projektet är igång och pågår fram till september 2023. Care Höör finansieras av den svenska ESF-rådet och projektet rapporterar sina framsteg varje månad dit.

Utöver undervisning i svenska språket får deltagarna i projektet Care Höör kunskaper om den svenska arbetsmarknaden som bland annat handlar om att lära sig att skriva CV och personligt brev, träna för att klara av arbetsintervjuer och träffa potentiella arbetsgivare.

Människor sitter runt ett bord och studerar.
Deltagare från projektet Care Höör deltar i undervisningen.

Kombinerar undervisning med volontärarbete

Varje vecka, måndag till fredag, träffas deltagarna för att studera. Under dessa tillfällen träffar deltagarna arbetsgivare, går på studiebesök och får träna praktisk svenska i samband med lunch.  Flera av deltagarna har börjat arbeta och några kombinerar sin undervisning med volontärarbete från ideella organisationer i Höör.

Yuliya Oleiko är en av deltagarna i projektet som kombinerar sin undervisning med volontärarbete. Hon kom till Sverige med sina två döttrar Ekaterina och Ksyusha. Nu bor de på ett kommunalt boende i Höör. Yuliyas man stannade kvar i Ukraina på grund av värnplikten.

Yuliya Oleiko tycker om att lära sig svenska eftersom undervisningen förklaras tydligt.

Jag tycker om att studera eftersom det är hemtrevligt i klassrummet. Allt förklaras tydligt och förståeligt. Om någon inte förstår, förklarar läraren individuellt. Personligen tycker jag att tider, substantiv och uttal är svårt för mig, berättar Yuliya Oleiko, deltagare i projektet Care Höör.

En kvinna tittar glatt mot en kvinna som sitter ner. Kvinnan som sitter ner undersöker en leksak med ett förstoringsglas. På bordet framför kvinnorna ligger det leksaker i stora lådor.
Yuliya Oleiko till höger med röd väst.

”Hjälper till att stödja mina landsmän”

Några dagar i veckan, efter undervisningen i Care Höör, arbetar Yuliya Oleiko som volontär i en secondhand-butik, som är en ideell organisation i Höör, tillsammans med några andra klasskamrater. Lokala organisationer i Höörs kommun är aktivt engagerade i att hjälpa ukrainare.

Jag jobbar som volontär på Röda Korset eftersom det är så här jag kan hjälpa och stödja mina landsmän. Men det är också ett utmärkt tillfälle att träna svenska, säger Yuliya Oleiko.

Det viktigaste för Yuliya Oleiko är att lära sig svenska och känna sig trygg i kommunikationen.

Det viktigaste för mig är att lära mig det svenska språket. Eftersom samhället bygger på kommunikation, till exempel när jag går och handlar i en butik, pratar med personal i skolan eller på sjukhus. Nästa steg för mig är att hitta ett jobb, berättar Yuliya Oleiko.

Praktiska lektioner visar det svenska samhället

Projektet bedrivs inom ramen för sektorn för kultur, arbete och folkhälsa i Höörs kommun. Deltagarna i projektet Care Höör lär sig hur det svenska samhället fungerar genom praktiska lektioner där de bland annat får testa svensk mat och prata svenska med andra svenskar. De har också fått besöka museer i Malmö, en studieresa som arrangerades av Svenska kyrkan.

Medarbetare i Höörs kommun har fått lyssna på en föreläsning om Ukrainas historia och utveckling för att bättre känna till och förstå ukrainarna som omfattas av massflyktsdirektivet.

Lär sig nya saker

Deltagarna i projektet Care Höör får hela tiden lära sig nya saker om kulturen och hur samhället fungerar i Sverige. Till exempel så är firandet av Lucia nytt för ukrainare. Den 13 december tittade deltagarna tillsammans på luciamorgon från Gräfsnäs på tv och smakade på traditionella lussekatter.

Bild 1: Människor sitter runt ett bord och fikar och har det trevligt. Bild 2: Människor är ute och det är kallt. De går en tipspromenad.
Deltagarna i projektet får lära sig om kulturen och hur samhället fungerar i Sverige.

Har du frågor om projektet?

Har du frågor eller vill du anmäla dig till projektet Care Höör, kontakta Susanne Persson eller Olga Krunchko.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.