Dags att testa din brandvarnare

Den 1 december uppmärksammas brandvarnardagen och vi passar på att påminna om att det är dags att testa så att din brandvarnare fungerar som det ska. Var tionde hem saknar en fungerande brandvarnare.* En tredjedel av alla bostadsbränder startar i köket. En fungerande brandvarnare kan ge dig den där extra minuten att hinna agera innan situationen hinner bli farlig.

För att förhindra att en brand uppstår är det viktigt att man upptäcker branden tidigt. En fungerande brandvarnare blir därför en billig livförsäkring.

Så testar du din brandvarnare

Testa din brandvarnare:

  • regelbundet en gång i månaden
  • när du sätter upp en ny brandvarnare
  • när du byter batteri
  • när du varit bortrest en längre tid
  • när du rengör den.

Du testar brandvarnare genom att trycka på test knappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut, och då behöver du byta ut det. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren.

Det är viktigt att du rengör din brandvarnare

Din brandvarnare kommer att avge en kort signal ungefär en gång per minut när det är dags att byta batteri. Ha gärna ett batteri i reserv hemma så att du kan byta direkt när det blir aktuellt. En brandvarnare som är smutsig invändigt blir känsligare och larmar oftare utan anledning. Gör rent brandvarnare en gång per år eller om den larmar utan anledning. Rengör brandvarnarna genom att dammsuga med en mjuk borste och torka av utsidan med en lätt fuktad trasa.

Brandskyddsföreningens bästa brandvarnartips

  • Placera brandvarnaren i taket, läs också alltid tillverkarens anvisningar om placering.

• Ha minst en brandvarnare per våningsplan. Det bästa är om de är seriekopplade, vilket innebär att alla brandvarnare piper oavsett var i huset det brinner.

• Se till att dina brandvarnare har standardmärkningen SS-EN 14604.

• Placera brandvarnare i eller intill sovrum och tänk på att dörrar och väggar dämpar ljudet. Låt dörren till sovrummet vara öppen så du hör om det larmar när du sover.

• Glöm inte brandvarnare i stugan och båten – och ta gärna med en resebrandvarnare på resan.

• Se till att få en gratis sms-påminnelse när det är dags att testa brandvarnaren. Se skyddadigmotbrand.se och registrera dig.

På Brandskyddsföreningens webbplats kan du ta del av goda råd-blad som hjälper till att brandsäkra ditt hem. Du kan läsa mer om bland annat juleljus, brandvarnare, matlagning med mera på Goda råd-blad / Brandskyddsföreningen (brandskyddsforeningen.se).

*Källa brandskyddsföreningen.se

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.