Eldningsförbud

På grund av den stora risken för bränder i skog och mark har Räddningstjänsten Skånemitt beslutat om eldningsförbud. Förbudet gäller från och med den 21 maj klockan 13. Eldningsförbudet gäller i Höörs kommun. Förbudet gäller tills vidare och kan kvarstå även om en mindre mängd nederbörd kan komma lokalt. Du får laga mat och grilla på fasta grillplatser. Läs mer om eldningsförbudet.

Hög vattenförbrukning – spara på vattnet

Just nu är vattenförbrukningen hög i kommunen och vattenverken har svårt att producera de mängder dricksvatten som används. Mittskåne Vatten uppmanar därför till att spara på vattnet för att minska vattenanvändningen och för att säkerställa att vattnet räcker till mat, dryck och hygien. Läs mer.

De första hyresgästerna har flyttat in

Nu har första hyresgästerna flyttat in på trygghetsboendet i Orup. Här har de möjlighet att umgås med sina grannar, fika eller äta tillsammans i samlingslokalen med en unik utsikt över vackra Ringsjön.

Trygghetsboendet på Orup ligger i en naturskön miljö med bra kollektivtrafik in till centrum. Här finns 22 enrumslägenheter med eget kök och tillgänglighetsanpassade toaletter. En tvättstuga finns på varje plan. Den stora gemensamma samlingslokalen har en unik utsikt över Ringsjön.

Från fönster syns snöklädda trädtoppar med vackra Ringsjön
Utsikt från fjortonde våningen på trygghetsboendet i Orup.

Vintertid lägger sig snön över det natursköna området har skapat ett vackert vinterlandskap. I skogarna runt boendet hör man fåglar som kvittrar.

Fåtöljer och bord med torkade blommor i en vas.
Grupplokalen på fjortonde våningen.
Soffa och fåtöljer i grupplokalen.
Grupplokalen på fjortonde våningen.

På trygghetsboendet arbetar Eva Olsson som värdinna. Hon har arbetat i Höörs kommun i över 20 år. Hon trivs väldigt bra med sitt arbete och tycker att det är roligt och givande att arbeta deltid som värdinna på trygghetsboendet i Orup. Här finns hon på plats tre timmar om dagen måndag till fredag och ansvarar även för att koordinera gruppaktiviteter för hyresgästerna. Eva hjälper även till så att det praktiska fungerar för hyresgästerna. Det kan handla om allt från att hjälpa till med att förstå hur man använder tvättmaskinerna för att tvätta till att vara behjälplig till att hjälpa till med tv-abonnemang.

Två kvinnor sitter och samtalar vid ett köksbord
Hemma hos Ingegerd: Eva och Ingegerd pratar om kommande fika för hyresgästerna.

” Det är en otrolig vacker utsikt i alla väder”

Utsikt över Ringsjön
Den unika utsikten från Ingegerds lägenhet.

En av de första hyresgästerna som flyttade in på trygghetsboendet är Ingegerd Westerström som är 88 år gammal. Det är två veckor sen Ingegerd flyttade in och hon trivs väldigt bra i sin lägenhet. Hon berättar att intresset för en lägenhet på trygghetsboendet i Orup var stort.

Varje månad ringde jag till kommunen och frågade om man kunde göra en intresseanmälan. Det gick inte än sa de, tills det en dag plötsligt gick. Då blev jag väldigt glad, sa Ingegerd.

Ingegerd trivs väldigt bra i sin lägenhet:

Jag har en mycket fin lägenhet. Vackrare än så här kan det inte bli – det är en otrolig vacker utsikt i alla väder, berättar Ingegerd.

Flyttade till Höör för naturen

Ingegerd och hennes man bestämde sig för att flytta till Höör för den vackra naturen. Hon är född i Stockholm och det var det vackra naturen som gjorde att de valde att flytta just till Höör.

Kommer man från Stockholm och möts av all den vackra naturen här – jag och min make åkte mycket på småvägarna. Det bästa var att åka ut i bokskogen tidigt på våren, med alla de fina ljusa färgerna, tycker Ingegerd.

Hon berättar också att hon ser fram emot våren. Det finns en längtan att kunna öppna fönstret och bara kunna känna av dofterna.

Jag har köpt stavar så att jag ska gå när det har töat. Det är så vackert här ute, det finns bänkar där man kan ta paus och vila sig när man är ute och går. Vi har en förskola som granne, det är mysigt att kunna se ungarna som leker ute, säger Ingegerd.

Snötäckt gångbana med snöklädda träd.
Gångbana utanför trygghetsboendet där Ingegerd ser fram emot att ta promenader i vår.

Ingegerd känner sig trygg i lägenheten

Hon tycker att det känns tryggt att bo i sin lägenhet på trygghetsboendet.

Det finns gott om plats i förrådet och Eva ska visa hur det funkar i tvättstugan så att jag kan tvätta kläder och få det rent och fint, säger Ingegerd.

Ingegerd tycker också om den vackra samlingslokalen som ligger på fjortonde våningen. Här kan hyresgästerna ta med sig mat eller få maten levererad, för att äta och umgås med sina grannar.


Den unika utsikten från grupplokalen på fjortonde våningen.

Det finns lediga lägenheter kvar

Det finns fortfarande lediga lägenheter kvar. Du som är 65 år eller äldre kan ansöka om plats på Höörs kommuns biståndsbedömda trygghetsboende på Orup. För att få lägenhet ska du bo ensam och behöva hjälp och stöd i hemmet via hemtjänstinsatser. Du måste även vara folkbokförd i Höörs kommun.

Så här gör du en ansökan

Det är kommunens biståndshandshandläggare som handlägger din ansökan om biståndsbedömt trygghetsboende. Ring kommunens Medborgarcenter på telefonnummer 0413-280 00 – de kopplar dig vidare till en av våra biståndshandläggare.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.