För dig som känner dig orolig eller vill hjälpa till

Det är många som känner sig oroliga på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Höörs kommun får även en del frågor från privatpersoner som vill hjälpa flyktningarna.

Ryssland har inlett ett väpnat angrepp på Ukraina. Både vuxna och barn kan känna rädsla inför det oroliga omvärldsläget i Europa.

Höörs kommun har ett grundläggande ansvar för att bedriva den kommunala verksamheten. Tills dess att regeringen formellt höjer nationens beredskap finns heller inga andra uppdrag än de som normalt är riktade till kommunen.

Håll dig uppdaterad via krisinformation.se

Det är viktigt att hålla dig uppdaterad med information från tillförlitliga källor. På Krisinformation.se finns information och länkar från svenska myndigheter om vad vi vet just nu och om hur du kan hantera din oro.  Kriget i Ukraina – Krisinformation.se

På krisinformation.se finns även information för dig som vill veta mer om hut vi hanterar kriser i Sverige.  Så hanterar Sverige kriser – Krisinformation.se

Information till svenska resenärer

På Sweden abroad finns information om vad som gäller för svenska resenärer i Ukraina.

Du som vill hjälpa till

Giva Sverige, som är branschorganisation för tryggt givande, har tagit fram information om hur du ger din gåva på ett tryggt sätt.

På givasverige.se finns en lista med organisationer som är trygga att ge en gåva till.

Vill du ge din gåva via en organisation som inte är med i deras lista? Det är viktigt att du är källkritisk och kollar upp organisationen som du tänker ge din gåva till. Några frågor att utgå ifrån är:

  • Har organisationen en hemsida och känns informationen trovärdig och korrekt?
  • Finns det en kontaktperson att nå för ytterligare information om insamling av medel och samarbeten och organisationens verksamhet?
  • Är organisationen öppen och transparent? Titta särskilt efter organisationens stadgar, årsredovisning, vilka som sitter i styrelsen och vad pengarna används till.

Känner du dig osäker bör du inte skänka pengar till organisationen.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.