Förhandstitt på Maglehill 

Den helt nya stadsdelen Maglehill växer nu fram i Höör. Den första byggnaden som uppförs är ett särskilt boende för äldre, med plats för 60 personer.

I fredags bjöd Höörs Fastighet AB (HFAB) in representanter från Höörs Kommun, huvudentreprenören MVB, underentreprenörer, leverantörer, press och speciellt inbjudna kommuninvånare till en visning av den pågående byggnationen. 

Bild från eventet På bilden: William Hallin - arbetschef MVB, Jeanette Norrman - VD på Höörs Fastighets AB, Jesper Sundbärg - enhetschef för plan, bygg och projekt i Höörs Kommun och Camilla Källström - styrelseordförande Höörs Fastighets AB
På bilden: William Hallin – arbetschef MVB, Jeanette Norrman – VD på Höörs Fastighets AB, Jesper Sundbärg – enhetschef för plan, bygg och projekt i Höörs Kommun och Camilla Källström – styrelseordförande Höörs Fastighets AB, som höll tal och satte sina handavtryck. Fotograf: Felicia Ekström

Särskilt boende för äldre

Det särskilda boendet för äldre kommer att ha plats för 60 medborgare, fördelat på 56 lägenheter, varav fyra parbolägenheter.

Alla lägenheterna har ett mindre kök, vardagsrum och sovrum samt rymliga badrum med höj-, sänk- och vridbara toalettstolar och tvättmaskin och torktumlare. På var och ett av boendets två våningsplan finns samlingsrum med stort kök, matplats och aktivitetsrum.

Det kommer att finnas en stor samlingslokal där de boende kan ta del av uppträdanden och evenemang, även från samlingslokalens andra våningsplan.

Utemiljön är fullt anpassad med många sköna sittplatser, grönytor och en boulebana.

Byggnaden kommer även inhysa kommunens nya hjälpmedelscentral med rollatorer, rullstolar och andra hjälpmedel. Höörs kommuns sociala sektor kommer att förlägga sina utbildningar i bland annat lyftteknik till Maglehill-boendet.

Den kommunala äldrevården som ska bedriva verksamhet i lokalerna har varit med i utformningen av boendet.

Det har varit kul att få vara med i utformningen av boendet. Det ska bli så intressant att se hur det växer fram, säger Karin Sjölin, projektledare för social sektor på Maglehill.  

En person i bygghjälm står och tittar ut från andra våningen i det särskilda boendets samlingslokal.
Vy från samlingslokalens andra våningsplan. Fotograf: HFAB
Bild på särskilda boendet
Det särskilda boendet tar form. Fotograf: HFAB

Skola, förskola, idrottshall och idrottsplats   

Samtidigt är arbetet i full gång med byggnaderna intill, som inom kort ska inrymma en förskola och en skola med tillhörande idrottshall, tillagningskök och skolrestaurang. Även dessa verksamheter ska vara klara för inflyttning under år 2024.  
 
Skolan kommer att ha plats för 500 elever, från förskoleklass upp till årskurs 6. Förskolan ska ha plats för uppemot 200 barn i åldrarna 1–5 år, och kommer att bestå av nio avdelningar samt nattverksamhet. 

Den nya idrottshallen kommer förutom de klassiska funktionerna ge möjlighet till friidrott inomhus på 60-meters löparbanor, längd- och stavhopp, spjutkastning, kulstötning och dessutom en hörna med klättervägg.

Idrottsplatsen i anslutning till idrottshallen kommer fungera som skolidrottsplats dagtid och som när- och föreningsidrottsplats med bland annat en mindre konstgräsplan, utomhusfriidrott och utegym.

Flygbild över arbetsplatsen. Till höger det särskilda boendet och till vänster börjar skola och förskola ta plats. Klicka på bilden för att se den större. Fotograf: HFAB

Höör växer

Maglehill är en investering för både dagens och framtidens Höör. Med en stadig inflyttningstakt i kommunen behövs nya och attraktiva bostäder. Tanken är att bostäderna inom stadsdelen ska bli en blandning av villor, radhus och flerbostadshus. Samtidigt behövs redan nu mer kommunal service i form av boende för äldre och skola för de yngre.

Maglehill är kommunens största satsning någonsin med en totalbudget på närmare en halv miljard.

Projektet löper på enligt tidplan och håller budget trots materialbrist och prisökningar till följd av pandemi och omvärldsläge.

Faktaruta

Kommunen började förvärva marken redan 1950. På 90-talet förvärvades Maglehills gård och marken däromkring av hönseriägaren ”Hönsa Evert”. Maglehillsområdet varit tänkt som en ny stadsdel i Höör sedan den första översiktsplanen i kommunens historia togs fram.

Mer om projektet Maglehill

Ta del av stadsdelsprogram för västra Höör

Ta även en titt i HFAB:s projektdagbok eller på webbplatsen Framtidsläge där du kan se mer om projektet Maglehill.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.