Håkan Johannesson är Årets goda kraft

Det är Håkan Johannesson som tilldelas utmärkelsen Årets goda kraft 2022. Håkan har tilldelats utmärkelsen för sitt civilkurage då han vid två tillfällen gjort avgörande ingripanden, varav det ena sannolikt räddade livet på en människa.

Årets goda kraft 2022: Håkan Johannesson utanför kommunhuset i Höör

Två avgörande ingripanden

Håkan har under de senaste åren gjort två avgörande ingripanden. Vid det första tillfället ingrep Håkan vid ett misstänkt våldtäktsfall vid Tjurasjö så att den misstänkta förövaren kunde gripas.

– Ja, jag var ute och körde med mina barn och så blev vi stannade av två killar som berättade att en av dem precis blivit våldtagen. Jag reagerade instinktivt, ställde bilen och följde med dem bort till platsen de sa att förövaren befann sig på. Han försökte smita, så jag sprang efter och fick tag i honom borta vid tågstationen, berättar Håkan Johannesson.

Cirka ett år därefter, under hösten 2022, gjorde Håkan återigen en hjälteinsats med stort civilkurage då han hjälpte en knivskadad man i centrala Höör, en insats som troligen räddade livet på mannen.

– Jag gick genom centrum här i byn. Då är det plötsligt mycket folk som står och skriker och det ligger en kille och blöder. Jag var lite rädd, det var ändå fara för liv, men fick försöka behålla lugnet. Som tur var hade jag sett en dokumentär där någon punkterat lungan och kom ihåg att man skulle lägga den skadade på sidan med den dåliga lungan och armen uppåt. Så jag gjorde det på honom så han skulle få in luft i lungorna och så höll jag tryck på såren för att stoppa blödningen, berättar Håkan Johannesson.

”Jag har det lite i mig, reagerar instinktivt. Jag har dessutom varit ledare i 20 år så jag tar kommandot och agerar”

–  Jag har varit med om liknande saker förr när jag bodde i Malmö. Då avvärjde jag en grov misshandel. Alla bara gick förbi när ett gäng stod och hoppade på en kille, men jag sprang rakt in och skyddade honom. Sjukvårdarna sa att det kan ha räddat honom. Så åter igen tänker jag mig inte allt för mycket för, i sådana situationer, utan går in och försöker reda upp det.

Engagerad tränare sedan flytten till Höör

Håkan kommer ursprungligen från Malmö men flyttade till Höör för ungefär sju år sedan. Han jobbar i Malmö som bilplåtslagare med krockskador. Men framför allt är han med och driver Höörs kampsportcenter, som han var med och startade för lite drygt ett år sedan.

– Vi har Boxning, taekwondo och MMA. Jag är själv gammal boxare och är nu tränare för tävlingsgruppen. Boxningen har betytt mycket för mig och hjälpte mig i min stökiga ungdom. Så jag vill ge tillbaka och hjälpa ungdomarna här i Höör. Jag pratar också om civilkurage med de som jag tränar och om att agera- och säga till när de ser något som är fel, säger Håkan Johannesson.

”Jag tycket att vi alla har ett ansvar att göra det vi kan”

Håkan har sedan tidigare varit tränare i både handbolls- och fotbollsklubbar i Höör.

– Jag har varit i många föreningar här i byn. Så jag är kanske lite känd, i alla fall bland ungdomarna, berättar Håkan Johannesson.

Glad över utmärkelsen

”Det känns jätteroligt att vinna! Speciellt mina barn blev väldigt stolta”

– Först visste jag inte om att det var en prissumma också, men när jag fick reda på det så blev jag ännu gladare. Barnen ska få lite, sedan ska jag sponsra klubben så att vi kan köpa en ny boxningsring. Så jag ger tillbaka till kommunen, indirekt, eftersom de flesta medlemmarna bor här i Höör. Det är lite så min tanke är – man ger tillbaka, säger Håkan Johannesson..

Utdelningen vid kommunfullmäktiges sammanträde

Igår fick Håkan ta emot en minnestavla i form av en bronsplakett, ett diplom och en prissumma på 26 250 kronor vid kommunfullmäktiges sammanträde på Älvkullen i Höör.

Se när Håkan tar emot priset på kommunfullmäktige från de 30 augusti.

Håkan Johannesson tar emot utmärkelsen från Kommunfullmäktiges ordförande, Anders Netterheim

Utmärkelsen uppmärksammar en betydande gärning inom Höörs kommun

Årets goda kraft är en utmärkelse för att uppmärksamma en betydande gärning inom Höörs kommun. Utmärkelsen delas ut årligen. Gärningen bedöms genom nomineringar och vinnaren utses genom en omröstning bland medborgarna i Höörs kommun.

På vår webbplats kan du läsa om alla som var nominerade till utmärkelsen.

Höörsborna väljer vinnare

Höörsborna har fått rösta på fyra nominerade som valdes ut bland de inkomna nomineringarna. Omröstningen avslutades den 31 maj och utmärkelsen för 2022 delades ut vid Höörs kommunfullmäktige den 30 augusti 2023. För att utse en vinnande kandidat i omröstning var kravet att minst 3% av kommunens medborgare röstade. Vem som skulle få årets utmärkelse bestämdes av kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) eftersom inte tillräckligt många medborgare röstade. KSAU valde att tilldela utmärkelsen till den kandidat som hade fått flest röster.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.