Årets Höörsambassadör 2022

Författaren, krönikören och dramatikern Maria Maunsbach, 33 år, är Årets Höörsambassadör 2022. - Det känns väldigt härligt. Det är ju något särskilt när det är ens hemort som står för utmärkelsen, det känns extra roligt, säger Maria Maunsbach.

Maria Maunsbach är uppvuxen i Höörs kommun och har fortfarande sin familj och många vänner kvar i kommunen. 2022 gav hon ut boken ”Lucky lada och jag” som till stora delar utspelar sig i Höör. Boken har hyllats av kritiker och beskrivs av många som en hyllning till Höör och landsbygden.

– Min relation till Höör är väldigt god. Det är liksom där familjen samlas, säger hon och fortsätter:
– Det var en stor fördel att växa upp i Höör. Det känns inte som att man kan lära sig landsbygden i efterhand, men staden kan man lära sig.

En ort som växer

Maria Maunsbach flyttade från Höör till Malmö när hon var i tjugoårsåldern. När hon funderar över hur Höör var tidigare och hur det är nu tycker hon att det har hänt mycket.
– Höör kändes som en mindre plats när jag växte upp än vad den är idag. Höör växer ju verkligen och det känns som en plats som hela tiden utvecklas. Jag ser inte den stagnationen i Höör som vissa andra orter och byar i landet kanske lider av.

Tror du att du flyttar tillbaka till Höör någon gång?
– Som kulturutövare, utan körkort, så känns det just nu ganska bra att jag befinner mig närmare de kulturella institutionerna och förbindelserna. Men det är inte en tanke jag är helt stängd inför, man vet aldrig.

Kvinna står bland ogräs och väster framför en gul byggnad med orden "bowling restaurang" på.
Maria Maunsbach är Årets Höörsambassadör 2022. Foto: Julia Lindemalm/Natur & kultur

”Satt Höör på kartan”

Kommunstyrelsens ordförande Johan Svahnberg tycker att Maria Maunsbach är en värdig mottagare av utmärkelsen Årets Höörsambassadör.
– Genom sin bok ”Lucky Lada och jag” har hon satt Höör på kartan för många i Sverige. Sällan har Höör fått så stor uppmärksamhet i nationell media som genom Marias bok och hennes efterkommande krönikor i till exempel Dagens Nyheter och Sydsvenskan. Vi ser med spänning fram emot Marias fortsatta karriär, som på något vis alltid kommer att komma tillbaka till att hon är uppvuxen i Höör, säger Johan Svahnberg, kommunstyrelsens ordförande.

Motivering till Årets Höörsambassadör 2022

Författaren Maria Maunsbach berättar om sin hembygd som ingen annan, såväl i den hyllade romanen ”Lucky Lada och jag” som i andra texter. Med varm humor och kärlek skildrar hon Höör på gränsen mellan fantasi och verklighet, utan att väja för det svåra eller hemfalla åt platt romantisering.

Utmärkelsen Årets Höörsambassadör

Årets Höörsambassadör har utsetts varje år sedan 2005. Utmärkelsen går till en person, ett företag eller en förening, som genom sin verksamhet, sitt arbete, sitt sätt att agera och synas, har visat sig vara en god ambassadör och marknadsförare av Höör, och förstärkt den positiva bilden av vår kommun.

Beslut om vem som tilldelas utmärkelsen fattas av kommunstyrelsen. Årets Höörsambassadör 2022 delades ut den 6 december i samband med kommunfullmäktiges sammanträde.
Du kan läsa mer om tidigare Höörsambassadörer och om utmärkelsen på vår webbplats.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.