Kampanj mot nedskräpning

Höörs kommun deltar i en kampanj om nedskräpning med organisationen Håll Sverige Rent. Förutom att engångsplast påverkar miljön negativt är den också kostsam att hantera.

Kommunen uppskattar att nedskräpningen i tätorterna kostar cirka 100 000 kronor per år, och då handlar det enbart om hantering av det skräp som inte hamnar i papperskorgarna.

Därför uppmanar vi nu medborgarna genom affischer att ta hand om sitt skräp och se till att engångsplasten hamnar i återvinningen.

Var plast har sin plats

Så här står det på affischerna, som sitter på olika platser i Höör:

”Var plast har sin plats. Och det är inte här. Tillsammans ser vi till att engångsplasten hamnar i återvinningen. Tack för att du tar hand om ditt skräp.”

Sex affischer med fotografier från kommunen. På affischen står skrivet: Var plast har sin plats. Och det är inte här. Tillsammans ser vi till att engångsplasten hamnar i återvinningen. Tack för att du tar hand om ditt skräp.

Tre stationer för att plocka skräp

Vill du göra en insats för miljön? På tre platser i kommunen ställer vi i ordning skräpplockarstationer. Ta en påse, fyll den med skräp och släng i närmaste soptunna!

En behållare med plastpåsar sitter på en stolpe.
Skräpplockningsstationen på Nya torg.

Skräpplockarstationerna hittar du på Nya torg, vid lekplatsen i parken Enebacken och vid tågstationen i Tjörnarp.

Visste du detta om plast?

  • Plast som hamnar i naturen delar sig till mindre och mindre bitar och blir till slut till mikroplast.
  • Ingen vet exakt hur länge mikroplast stannar kvar i naturen – men det är en lång, lång tid.
  • Plast är i regel konstruerat för att ha en lång livslängd, vilket innebär att när den hamnar i naturen är den svår att bryta ner.
  • Ibland kan plastpåsar vara gjorda av sockerrör eller majs, men de är inte mindre farliga i naturen än annan plast.
  • Det finns en sorts plast som kallas biologiskt nedbrytbar plast. Den kan visserligen brytas ner i en särskild kompost – men inte i naturen.
  • Naturvårdsverket har gjort en utredning om hur plastpåsar påverkar miljön negativt. I utredningen konstaterar man att det inte finns någon plast som bryts ner fullständigt i den naturliga miljön, i alla fall inte inom en tidshorisont och utan att riskera att skada levande organismer.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.