Kommunen får 515 000 kronor för kultur i skolorna

Statens Kulturråd har tilldelat Höörs kommun 515 000 kronor i skapande skola-bidrag till kommande läsår. Pengarna ska användas till kulturinsatser som skolorna önskat sig.

På bilden ser vi en scen ur föreställningen Nätet. Två personer sitter och tittar på varandra, den ena sitter på en stol på ett litet podium, den andra sitter inne i en alkov. I mitten ett bord med två stolar.
En bild från föreställningen Nätet av Profilteatern. Fotograf: Andreas Nilsson

Bidraget från Kulturrådet möjliggör kulturinsatser i skolorna som annars inte skulle bli av.

Tillsammans med de 30 000 kronor som Barn- och utbildningsnämnden går in med, som skalas upp med subventioner från Dansstationen och Riksteatern, kommer en kulturinsats i varje årskurs att bli möjlig.

Barns rätt till kultur
– I barnkonventionen står det att alla barn har rätt till kultur, berättar kommunens kulturstrateg Sara Horvath.

Enligt skolans läroplan har skolan ett ansvar för att eleverna kan använda och ta del av olika uttrycksformer och ha kännedom om den kultur som finns i samhället.

– Genom de här kulturinsatserna når vi alla barn, med en bredd av olika kulturinsatser, säger Sara Horvath.

Författarbesök och teaterföreställningar 
Samtidigt som nästa års kulturinsatser nu bokas in, är det mycket som händer i skolorna också detta läsår.

– Vi är i full gång med att genomföra årets kulturprojekt, säger Sara Horvath. I år spelar Profilteatern föreställningen ”Nätet” för elever i årskurs 4. Och under vårterminen genomförs föreställningar med Teater Trassel och Scenkonstkollektivet Apolonia samt författarbesök med Thomas Halling.

Går det att säga något om nästa läsårs projekt redan nu?

– Ja, under nästa läsår kommer vi att genomföra författarbesök i årskurs 3. Årskurs 7 har önskat föreställningen ”#snygg #snyggare #utbränd” från Sternulfs Nöje, och årskurs 9 kommer att få se Göteborgsbaserade Teater Jaguar och föreställningen ”Romeo och Julia”, säger Sara Horvath.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.