Lärarstudenternas praktik är en viktig del in till drömjobbet

Under hösten 2022 har Höörs kommun haft 41 studenter som gjort verksamhets förlagd utbildning (VFU). Studenterna har fått göra sin praktik i kommunens förskolor och skolor. Två av studenterna som valde att göra sin praktik i Höör var Felicia Jeppsson och Lisa Hörstedt.

Studenterna Felicia Jeppsson och Lisa Hörstedt läser femte terminen på lärarutbildningen med inriktning årskurs 4–6 på Högskolan Kristianstad. Under hösten 2022 har båda studenterna gjort sin VFU på Sätoftaskolan, där de har fått följa med Jenny Jönsson som är lärare i årskurs 4–6.

Både jag och Lisa har haft Jenny som handledare där vi har följt henne under fyra veckor. Vi har främst fokuserat på ämnet engelska där vi har fått möjligheten att hållit egna lektioner. Men sen har vi också fått följa med lite överallt bland 4–6 klasserna och haft lektioner, säger Felicia Jeppsson, lärarstudent på Högskolan Kristianstad.

”Eleverna tycker det är roligt när det händer något nytt”

Felicia och Lisa har avslutat sin fjärde praktikperiod och under dessa veckor har de båda stormtrivts och blivit bra bemötta av både lärare och elever på Sätoftaskolan.

Jag har upplevt att både lärare och övrig personal på skolan har glatt tagit emot mig och Felicia. Alla hälsar och är genuint intresserade. Eleverna tycker att det är roligt när det händer något nytt. Både lärare och elever har varit öppna och velat göra de uppgifter som vi har gett. Jag har varit jättetacksam för det, berättar Lisa Hörstedt, lärarstudent på Högskolan Kristianstad.

Under praktikperioden på Sätoftaskolan har studenterna fått sätta sina kunskaper på prov i praktiken.

Det är roligt att få komma ut och testa nya saker, få erfarenhet och bara prata med eleverna i korridoren. Det är mycket att göra men man får mycket tillbaka från både lärare och elever, säger Felicia Jeppsson.

VFU studenterna Felicia och LIsa.
VFU studenterna Felicia Jeppsson och Lisa Hörstedt.

Att studera till lärare var ingen självklarhet

Felicia Jeppsson började studera till lärare efter att ha fått jobba på Sätoftaskolan.

För mig min del så började jag att jobba på Sätoftaskolan efter gymnasiet och då fick jag frågan om jag inte vill blir lärare. Då tänkte jag att det är inget för mig. Sen gick åren och jag var kvar på skolan och kände att det var dags att välja något att plugga vidare till. Vilket resulterade i att lärarutbildningen blev ett självklart val, berättar Felicia Jeppsson.

Lisa Hörstedt visste inte vad hon ville bli utan hon prövade olika yrken men det var inte något som hon fastnade för. Efter tips av en vän gick hon till skolan för att prova på att arbete som vikarie.

 Jag blev erbjuden att vara vikarie och resurs till en klass, vilket jag tackade ja till. Det var här jag blev kär i att arbeta med årskurs 4–6. Jag upptäckte vilka härliga ämnen som man kunde komma in på med eleverna och alla tankar som de har, säger Lisa Hörstedt.

Storyline – en pedagogisk metod där eleverna lär sig av varandra

Under praktiken hade Felicia Jeppsson och Lisa Hörstedt ett specialuppdrag där de skulle genomföra ett projektarbete i ämnet engelska. Undervisningen byggde på något som de har lärt sig i sin utbildning. De valde att utföra sitt projektarbete med metoden storyline, en pedagogisk metod där undervisningen byggs upp kring en berättelse som löper under en röd tråd genom undervisningen.

Vår storyline designade vi kring länder. Vi delade in klassen i olika familjer och varje familj skulle komma från olika engelsktalande länder. Eleverna har fått skapa sina egna karaktärer som de sen har fått presentera skriftligt i ett mejl, berättar Lisa Hörstedt.

Hela berättelsen har handlat om att varje familj ska flytta från sitt land till en gata i Skottland, där alla familjer möts. I slutet av berättelsen har varje grupp fått presenterat sig själva genom ett litet drama där de berättar om karaktärerna och landet som de kommer ifrån.

Storyline är en viktig komponent i undervisningen eftersom det har visat att vi har lärt oss saker om varandra. Eleverna har fått lära sig om sitt egna land och samtidigt har de fått lära sina kompisar om sitt egna land, berättar Lisa Hörstedt.

Papper som hänger på en vägg.
Eleverna har fått hänga upp sina karaktärer från projektet ”Storyline” på en vägg. Alla karaktärer föreställer gatan där familjerna skulle flytta till.

Viktigt med bra bemötande

Att vara handledare till VFU studenter är ett stort ansvar och viktigt att man hela tiden är öppen för nya idéer.

För mig var det första gången att vara handledare, men det har varit superkul. Både Felicia och Lisa har verkligen tagit fullt ansvar och idéerna har sprudlat. De har stöttat varandra och har gett mig feedback på saker och ting, säger Jenny Jönsson, lärare på Sätoftaskolan.

Det är viktigt att ge ett gott intryck genom ett bra bemötande till studenterna som kommer till kommunens skolor för att göra sin praktik.

För oss är det viktigt med ett bra mottagande när man gör sin VFU så att man känner att Höörs kommun är en bra kommun att jobba i. Därför är Jennys roll som handledare jätteviktig att man tar sig tid när man har studenter och man visar så mycket som möjligt, så att de får se hur bred läraryrket är, berättar Anna Sjöbeck, VFU-samordnare i Höörs kommun.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.