Nu är vårt nya naturreservat i Bjäret, invigt

I tisdags invigdes Bjäret, Höörs nya naturreservat, med musik, häxor och troll. Med på invigningen, som ägde rum i Hallaskog, nära Dagstorpssjön, var Höörsbor, privata markägare, Länsstyrelsen, Skånska landskap, Skogsstyrelsen och representanter från Höörs kommun.

Landshövding Anneli Hulthén, utklädd till häxa, klipper bandet.
Landshövding Anneli Hulthén, utklädd till häxa, klipper bandet. Foto: Lotta Tornler.

Det är jätteroligt att vi har fått ett nytt naturreservat i Höör. Målet är att få mer folk ut i naturen även efter pandemin och då är ett nytt naturreservat ett steg på vägen, sade Lotta Tornler friluftssamordnare på Höörs kommun.

Barn i häxhatt sitter på torra löv i skogen..
Barn i häxhatt. Foto: Susanna Isberg, Länsstyrelsen.

Blev naturreservat redan förra året

Människor på väg till invigningsplatsen.
På väg till invigningsplatsen. Foto: Kristina Johannesson.

Bjäret blev naturreservat redan förra året. På grund av coronapandemin skedde invigningen först igår.

Det är många som har varit intresserade av att vara ute i Frostavallens strövområde under pandemin. Det har både för- och nackdelar. Det är viktigt att man som besökare tar hänsyn till naturen, säger Lotta Tornler.

Trollmor berättar en saga.

Trollmor berättar en saga. Foto: Kristina Johannesson.Under invigningen bjöds det på sagor och fiolspel av Åse ”Trollmor” Alexandersson, tipspromenad och skattjakt.

Barn på skattjakt i skogen.
Skattjaktletare. Foto: Kristina Johannesson.

Besökarna serverades varm svampsoppa och Eric Kjellin och Catharina Eckberg berättade om vulkanhistoria.

Två muggar med svampsoppa.
Vid invigningen bjöds det på varm svampsoppa. Foto: Lotta Tornler.

Fakta om Bjärets naturreservat

Bjärets naturreservat ingår i Stiftelsen Skånska Landskaps strövområde Frostavallen. Stora delar av naturreservatet ligger på en basaltkupp, Ulfsbjär, som är resterna av en vulkan som var aktiv för 80-170 miljoner år sedan. I området finns tre slingor av varierande längd bland bokskog, ett stort antal mossor och utsikt över Dagstorpssjön. Både Skåneleden och den 16 kilometer långa Pilgrimsleden går igenom naturreservatet.

Kvinna vid vulkanen Ulfsbjär.
Vid vulkanen Ulfsbjär. Foto: Kristina Johannesson.

Allemansrätten gäller inte i naturreservat

Reservatskylten pyntad med spindelnät.
Reservatsskylten. Foto: Lotta Tornler.

I Skåne finns det närmare 350 naturreservat och 17 av dem finns i Höörs kommun. Ett naturreservat kan bildas av olika anledningar, till exempel för att bevara varierade naturtyper med många olika skyddsvärda växter och djur. I dessa särskilt värdefulla områden gäller inte allemansrätten just för att vi ska värna om den biologiska mångfalden.

I ett naturreservat får besökare vara i området på naturens villkor och ofta finns det slingor att vandra och rastplatser att fika vid.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.