Ny tjänst som familjefridssamordnare i Höör
Karolina Frick är ny familjefridssamordnare i Höörs kommun. Hon har arbetat med våld i nära relation i över 15 år och säger att kunskapen om våldet har ökat.
– Det finns en mycket bredare kunskap idag, men arbetet är ändå fortsatt viktigt eftersom kunskap om och benägenheten att söka hjälp är två helt skilda saker, säger hon.
Familjefridssamordnare är en ny tjänst i Höörs kommun. I tjänsten ingår att samverka och samarbeta med olika verksamheter och sektorer i kommunen men även med organisationer och myndigheter i och utanför kommunen.
En del av arbetet handlar om att öka kännedom bland medborgare och medarbetare om hur kommunen arbetar mot våld i nära relation så att fler kan få hjälp av insatserna.
Svårt för omgivningen att upptäcka
Karolina Frick har arbetat med frågorna i ungefär 15 år. Hon säger att kunskapen om våld i nära relation blivit mycket bättre men att det kan vara svårt att upptäcka då den som utsätts för våld och den som utsätter ofta känner skam över situationen. Det kan leda till att man försöker dölja problemen och det blir svårt för omgivningen att upptäcka. Därför är kunskapen om tecken på våld och hur det kan ta sig uttryck viktigt.
– Det kan vara ganska diffusa problem; att personen inte mår så bra, har svårt för att sova eller lite psykosomatiska problem. Det kanske kommer in en orosanmälan från skolan kring barnen, att de inte verkar må så bra av olika anledningar. Så när man börjar nysta i det så kanske det är så att man lever i en våldsam relation utan att egentligen ha förstått det, förklarar Karolina Frick.
”Beteenden normaliseras”
Ofta tänker vi på våld som fysiskt, men våld kan vara mycket annat. Det kan handla om psykiskt våld eller ekonomiskt våld till exempel. Och relationer med våld kan vara bra mellan varven, det måste de vara, för om de enbart är dåliga hade personerna förmodligen lämnat, förklarar Karolina Frick.
– Det finns också ofta någonting som du tycker är bra med den som utsätter dig för våld. Det kan vara att du är jättekär, att det finns en ekonomisk trygghet eller kan du vara rädd för vad som ska hända med barnen om du lämnar relationen. Du vaggas ofta in i det, bit för bit, beteenden normaliseras. Det finns en form av systematisk nedtryckning.
Vad kan Höörs kommun erbjuda för hjälp i situationer med våld i nära relation?
– Man kan få hjälp med stöd och samtal, hjälp till skyddat boende, hjälp med pengar i ett akut skede eller stöd i kontakt med andra myndigheter som till exempel att gå till polisen, säger Karolina Frick och fortsätter:
– Det är viktigt att poängtera att hjälpen gäller både den som är våldsutsatt och/eller den som utövar våld – om man går över gränsen mot någon man älskar. Hjälpen ser olika ut beroende på om det är en våldsutsatt eller våldsutövare, men alla kan få hjälp.
Det finns hjälp att få
Blir du, eller någon du känner, kontrollerad, hotad eller slagen? Det finns hjälp att få.
På kommunens webbsida om Våld i nära relation och hedersförtryck hittar du telefonnummer till socialtjänsten som bland annat kan hjälpa till med råd- och stödsamtal, skyddat eller tillfälligt boende, ekonomisk hjälp, stöd i kontakt med andra myndigheter som till exempel polisen. Du hittar även mer information om andra organisationer och myndigheter som kan stötta och hjälpa dig.
Alla har rätt att leva utan våld.