Eldningsförbud

På grund av den stora risken för bränder i skog och mark har Räddningstjänsten Skånemitt beslutat om eldningsförbud. Förbudet gäller från och med den 21 maj klockan 13. Eldningsförbudet gäller i Höörs kommun. Förbudet gäller tills vidare och kan kvarstå även om en mindre mängd nederbörd kan komma lokalt. Du får laga mat och grilla på fasta grillplatser. Läs mer om eldningsförbudet.

Hög vattenförbrukning – spara på vattnet

Just nu är vattenförbrukningen hög i kommunen och vattenverken har svårt att producera de mängder dricksvatten som används. Mittskåne Vatten uppmanar därför till att spara på vattnet för att minska vattenanvändningen och för att säkerställa att vattnet räcker till mat, dryck och hygien. Läs mer.

Nya förhållningsregler för dig som planerar att resa utomlands under sportlovet

Nästa vecka börjar sportlovet för elever i Höörs kommun. Smittskydd Skåne har kommit med nya förhållningsregler för dig som planerar att resa utomlands under sportlovet. Det är viktigt att du stannar hemma och testar dig efter att du kommer hem.

Även om smittspridningen i Skåne har minskat de senaste veckorna är det viktigt att vi fortsätter att följa myndigheternas råd och rekommendationer. Region Skåne rekommenderar alla skåningar att hålla i och fira sportlovet hemma.

Så här skriver Region Skåne på sin webbsida:

Det bästa rådet är att fira ett skånskt sportlov här hemma. Hålla sig i sin egen bubbla, undvika nya kontakter och avstå från onödiga resor, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Det är viktigt att du som väljer att ge dig iväg på en resa gör det på ett smittsäkert sätt. Planera gärna hela resan så att den sker på ett så smittsäkert sätt som möjligt. Det är viktigt att du även tar hänsyn till tillfälliga stop vid rastplatser, bensinmackar och övernattningar.

Undvik att träffa nya människor och knyta nya kontakter både under själva resan, men även under tiden som du vistas på ditt resmål. Planera in covidsäkra aktiviteter under hela vistelsen och håll avstånd till andra människor.

Viktigt att stanna hemma och testa sig efter utlandsresan

Enligt Smittskydd Skåne ska alla som har varit utomlands stanna hemma och självisolera sig i sju dagar efter hemkomst. Man ska dessutom göra ett test direkt efter hemkomsten och ett nytt test efter fem dagar. Du ska stanna hemma och isolera dig i sju dagar även om den första provsvaret är negativt.

Du som åker utomlands får räkna med att ta en veckas semester under tiden för karantän om du inte kan arbeta hemifrån. Det går inte att ta ut smittbärarpenning för den tiden som man måste stanna hemma efter en utlandsresa.

Du kan läsa mer om att testa dig för coronavirus på 1177.se.

Även förskole- och skolbarn ska stanna hemma efter utlandsresan

Barn som går i skola eller förskola ska också stanna hemma och inte träffa andra under sju dagar efter utlandsresan. Du som är vårdnadshavare för ett barn som ska resa utomlands kan inte ta ut VAB (Vård av barn)  eller smittbärarpenning under den tiden som barnet måste stanna hemma efter en utlandsresa.

Du som är vårdnadshavare till ett barn som åker utomlands under sportlovet får räkna med en extra veckans semester om du behöver ta hand om ditt barn och inte kan arbeta hemifrån.

Du har ett personligt ansvar

Folkhälsomyndigheten påminner om att alla som tänker resa under sportlovet har ett personligt ansvar för att resa så smittsäkert som möjligt. Det är viktigt att vi alla gör allt vi kan för att inte bli smittade eller smitta andra med coronavirus. Du som har symtom på covid-19 bör du inte resa alls.

Planera för att kunna ta dig hem om du blir sjuk

Det är viktigt att planera för att kunna ta sig hem på ett smittsäkert sätt om du skulle bli sjuk på din resa. Kontakta gärna din researrangör och ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller innan du åker iväg på din resa.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.