Premiär för vår nya bokbuss

Den 12 april rullar bibliotekets nya bokbuss igång. Bussen, som är ett bibliotek i miniatyr, kommer att köra runt i Höörs kommun enligt en fast turlista. Även skolor och förskolor kommer att få besök av bussen, som gjort succé redan under provkörningen.

Bild på bokbussen, en vit minibuss med färgglada illustrationer på
Fotograf: Marcus Brunström / Korta ben

Målet med den nya bokbussen är att bibliotekets verksamhet ska nå fler människor och låntagare. Bussen har barn och äldre som främsta målgrupp, men alla som vill är förstås välkomna in i det rullande biblioteket!

Ute och provkör just nu

– Det är så roligt att provköra bussen för varenda gång vi är ute och kör så vinkar och ler folk, berättar biblioteksassistent Inga-Lena Örn.

– En del är riktigt ivriga, de stoppar bussen för att fråga om de får låna böcker direkt! infogar Sara Jönsson, bibliotekarie.

Här ska bussen stanna

Just nu pågår arbetet med att bestämma var bussen ska stanna någonstans. Norra Rörum, Snogeröd och Tjörnarp är självklara stopp, då de biblioteksfilialer som tidigare fanns här stängde för några år sedan. Men bussen kommer även att dyka upp i andra bostadsområden enligt turlistan på bibliotekets hemsida samt hos förskolor och skolor i kommunen.

– Det är roligt men klurigt att planera turlistorna, säger Sara Jönsson. Vi tittar till exempel på var bussen alls kan stanna. Den är rätt stor så vi undviker småvägar där det kan vara svårt att vända.

– Från den 12 april när bussen rullar igång kommer vi att titta på om bussens hållplatser är rimliga i praktiken, fyller bibliotekschef Elisabeth Hallberg i. Annars kommer vi att justera turlistan.

Ett bibliotek i miniatyr

Så vad kommer bussen att erbjuda sina besökare?

– Det kommer framför allt att finnas många böcker, säger Inga-Lena Örn. Men också tidskrifter för både barn och vuxna. Och förstås personal som sköter allt kring utlån och återlämningar.  Men personalens bokkunskap och kompetens är kanske det allra viktigaste.

Bokbussbesökare kommer att kunna skaffa lånekort på plats i bussen. All service är i princip densamma som på biblioteket, förutom att det inte går att kopiera eller låna en dator inne i bussen på grund av begränsad yta.

– Vi kan också ta med talböcker, ljudböcker och böcker på andra språk i bussen, så länge låntagaren ringer och beställer det i förväg, säger Sara Jönsson.

Pandemin påverkar men planerna är stora

Coronapandemin påverkar också bokbussen, berättar Elisabeth Hallberg:

– Vi kommer just nu bara att släppa in ett hushåll i taget i bussen. Och det kan medföra att det blir förseningar i tidtabellen om många vill besöka bussen. Vi får se hur det går och anpassa verksamheten.

Hon fortsätter:

– Vi hoppas också på att åka ut med bussen under olika arrangemang. I vår blir det nog inte så många sådana, men längre fram finns planer på att bussen ska vara med på nationaldagsfirande, kulturkvartersdagar och Kulturnatten. Kanske kan bokbussen dyka upp på badplatser under sommaren och under fotbollsturneringar… Möjligheterna är stora med ett bibliotek på hjul!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.