Prova på-dag ska locka unga till vården

Åttondeklassare och elever från introduktionsprogrammen (IM) speeddejtade personal inom vård och omsorg under vårdmässan i Höör. Syftet var att få fler att bli intresserade av vårdyrkena.

Gruppbild på 14 personer som jobbar inom vård och omsorg i Höörs kommun.
Personal från kommunens egna verksamheter träffar eleverna och berättar om yrkena.

– Vi vill ge ungdomarna en inblick i yrkena och hoppas kunna så ett frö inför framtida yrkesval, säger Eva Larsson, enhetschef på social sektor i Höörs kommun.

Vårdmässan i Höör är ett återkommande evenemang som arrangeras årligen i samarbete mellan social sektor, barn- och utbildningssektor och sektor för kultur, arbete och folkhälsa.
Under onsdagen fick sammanlagt 210 elever inblick i olika vårdyrkens vardag på Höörs lärcentrum. Eleverna fick bland annat testa på hur det är att sitta i rullstol och hur man mäter blodtrycket.
– Vi blir äldre och äldre, förr eller senare kommer vi i kontakt med vården. Oavsett om ungdomarna blir intresserade av att arbeta inom vården så är det bra att lära sig hur det fungerar och att få en förståelse för branschen, säger Tina Bodin Nilsson, studie- och yrkesvägledare på introduktionsprogrammet.

Fem stationer för olika vårdyrken

Eleverna delades in i grupper som besökte fem olika stationer. Mässan var upplagd som en ”speed dejt” där grupperna fick 15 minuter på varje station.
Följande verksamheter var representerade:

  • Hemtjänsten
  • Larmgruppen och hemrehabiliteringsgruppen
  • LSS (omsorg för personer med viss funktionsnedsättning)
  • Särskilt boende
  • Presentation av arbetsterapeut och fysioterapeut

Eleverna fick kort info om alla verksamheter och därefter prova på olika moment. Vårdmässan arrangeras av vård och omsorgscollege i samverkan med arbetsgivare, utbildningar och fackliga organisationer inom den privata och offentliga vård och omsorgen.

Fyra personer spelar "ballong-pingis" med flugsmällare över två bord.
Personal visar upp ett av momenten som eleverna fick prova på; ballong-pingis med flugsmällor. En fysisk aktivitet som brukar vara populär bland äldre personer för att bibehålla koordination och rörlighet.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.