Så kan du rösta i EU-valet hemifrån

För den som inte kan förtidsrösta eller ta sig till vallokalen på valdagen finns möjlighet att rösta med hjälp av ambulerande röstmottagare i hemmet.

Ambulerande röstmottagare åker hem till medborgare för att ta emot deras röster. Röstmottagarna tar med sig allting som behövs för själva röstningen (valsedlar, skärmar och så vidare). Det enda du som röstare behöver tänka på är att ha röstkort och legitimation redo.

– Jag tycker det känns jättebra att vara med och möjliggöra för att alla ska kunna lämna sin röst, säger Carina Boijertz, en av fem ambulerande röstmottagare i Höörs kommun.

Ärofyllt uppdrag

Röstmottagarna åker alltid ut två och två. Denna dag har Carina Boijertz sällskap av Karin Björner som fått i uppdrag att åka ut till Skogsgläntan, ett särskilt boende med plats för 26 medborgare.

– Det är perfekt att boendena upptäckt möjligheten med ambulerande röstmottagare. En del har inte möjlighet att rösta genom bud och många har svårt att ta sig till vallokal och förröstningslokaler själva. Och det är ett ärofyllt uppdrag, att få vara den som tar emot rösten, säger Karin Björner och fortsätter:

– Det blir ett helt annat bemötande när vi kommer ut till dem, istället för att de ska komma till oss.

Två kvinnor skriver på papper ståendes vid ett bord.
Karin Björner och Carina Boijertz samlar ihop valsedlarna.

Valdistriktets äldsta röstare

Först ut att rösta på Skogsgläntan är Maj-Britt Helgesson, 95 år, inte långt efter kommer Ingeborg Riebe, 100 år. De är deras valdistrikts äldsta röstare. Maj-Britt Helgesson minns att hon röstade sin första gång som 20-åring, i Malmö. Hon konstaterar att det är viktigt att rösta.

Årets EU-val är första gången hon röstar med hjälp av ambulerande röstmottagare.

– Jag hade behövt hjälp om jag skulle åka iväg och rösta. Men detta fungerade bra, det är skönt att kunna rösta på plats, säger hon.

När hon är färdig tar hon plats bredvid en vän på uteplatsen. Njuter av lugnet, försommarvärmen och att ännu en gång ha gjort sin demokratiska plikt.

Äldre kvinna med rullator bakom en valskärm.
Maj-Britt Helgesson lägger sin röst i EU-valet.

Alla ska kunna rösta

Det var 2015 när en ny vallag trädde i kraft som ambulerande röstmottagare infördes. Syftet är att möjliggöra för alla att kunna delta i våra demokratiska val, oavsett hinder.

Läs mer

Information om valet på Höörs kommuns webbplats

Information om valet på valmyndighetens webbplats

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.