Testa din brandvarnare den 1 december!

Den 1 december är det Brandvarnardagen! En dag då alla uppmanas att testa sina brandvarnare för att kontrollera så att de fungerar. En fungerande brandvarnare kan ge dig den där extra minuten att hinna agera om olyckan skulle vara framme.

Varje år startar cirka 24 000 bostadsbränder och december och januari är de månader när flest spis- och eldstadrelaterade bränder uppstår. En tredjedel av alla bostadsbränder startar i köket och var tionde hem saknar en fungerande brandvarnare. Så ser verkligheten ut i Sverige för bostadsbränder.

För att förhindra att en brand uppstår är det viktigt att man upptäcker branden tidigt. En fungerande brandvarnare blir därför en billig livförsäkring. Varje år den 1 december sker Brandvarnardagen, en dag som är till för att påminna om att testa sin brandvarnare.

Så testar du din brandvarnare

Testa brandvarnaren genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren. När det är dags att byta batteri avger brandvarnaren en kort signal ungefär en gång per minut. Ha gärna ett batteri i reserv hemma så att du kan byta direkt när det blir aktuellt.

Brandskyddsföreningens bästa brandvarnartips:

• Placera brandvarnaren i taket, läs också alltid tillverkarens anvisningar om placering.
• Ha minst en brandvarnare per våningsplan. Det bästa är om de är seriekopplade, vilket innebär att alla brandvarnare piper oavsett var i huset det brinner.
• Se till att dina brandvarnare har standardmärkningen SS-EN 14604.
• Placera brandvarnare i eller intill sovrum och tänk på att dörrar och väggar dämpar ljudet. Låt dörren till sovrummet vara öppen så du hör om det larmar när du sover.
• Glöm inte brandvarnare i stugan och båten – och ta gärna med en resebrandvarnare på resan.
• Se till att få en gratis sms-påminnelse när det är dags att testa brandvarnaren. Se skyddadigmotbrand.se och registrera dig.

Läs mer om brandvarnare och tips på annan bra brandskyddsutrustning att ha hemma hos MSB 

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.