Vårdmässa ska locka unga till vården

Torsdagen den 20 oktober är det dags för den årliga vårdmässan i Höör. På mässan kan du som går i årskurs 8 och på introduktionsprogrammet prova på och få information om de olika inriktningarna som finns inom vårdyrket. Syftet med vårdmässan är att få fler unga att bli intresserade av att arbeta inom vården.

Lokal vårdmässa

Vårdmässan i Höör är ett återkommande evenemang som arrangeras årligen av vård och omsorgscollege i samverkan med arbetsgivare, utbildningar och fackliga organisationer inom den privata och offentliga vård och omsorgen. Mässan arrangeras av kommunens verksamheter som arbetar med skola, omsorg, arbete och folkhälsa samt Ringsjöskolan och Sätoftaskolan.

Vi hoppas att eleverna som besöker mässan ska bli intresserade av att arbeta inom vården och välja det som yrke när det är dags att ansöka till gymnasiet, säger Eva Larsson, enhetschef på social sektor i Höörs kommun.

På mässan får elever som går i årskurs 8 från Höörs kommunala skolor och elever på introduktionsprogrammet möjlighet att få lära sig mer om och prova på de olika yrkena som finns inom vården.

Syftet med vårdmässan är att fler ungdomar ska bli mer intresserade av vårdyrket och tycka att det är intressant. Men framförallt att det är ett stimulerande och roligt arbete, säger Eva Larsson.

5 stationer med olika vårdyrken

I år kommer vårdmässan att ha fem olika stationer där eleverna kommer att få prova på olika moment inom vårdyrkena. De kommer bland annat att få testa att åka rullstol, se vad man gör på en dagligverksamhet inom LSS – omsorg för personer med viss funktionsnedsättning, hur ett särskilt boende eller gruppboende fungerar men framförallt kommer de att få information om vilka utbildningar som finns att välja på för att arbeta inom vården. På de olika stationerna på mässan kommer eleverna att få prova på de olika verksamheterna:

  1. Hur det är att arbeta i hemtjänsten, särskilt boende och demensboende.
  2. Hur larm och hemrehabilitering fungerar.
  3. Hur det går till på LSS, omsorg för personer med viss funktionsnedsättning.
  4. Fysioterapeuter och arbetsterapeuter berättar hur de arbetar med inslag av praktiska övningar att prova på.
  5. Representant för Höörs kommun och Vård och omsorgcollege berättar om utbildningsvägar.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.