Världspremiär för jazzmusikalen Valborg och nunnorna

70 unga höörsbor har fått en unik chans att framföra en jazzmusikal först av alla i hela världen. Musikalen, som hade premiär den 20 maj, är nykomponerad och framförs av eleverna på Höörs musikskola. För dig som inte har sett den ännu finns det fortfarande möjlighet att se den. Sista föreställningen spelas den 6 juni klockan 18 på Kulturhuset Anders.

Vi har hållit på med musikalen ganska länge. Det har varit ett stort projekt med många inblandade. Det känns även lite extra stort för att det inte har hänt något på två år. Vi slog på stort och skrev en helt ny musikal, säger Annika Eriksson, musikskolechef på Höörs musikskola.

Nykomponerat efter elevernas förutsättningar

För att den nya musikalen skulle bli en verklighet har man har byggt scen, sytt nya kostymer och skrivit ny musik och manus.

Det började med att vi pratade förutsättningar och sen komponerade Håkan musik och skrev manus, säger Annika Eriksson.

Planen var att musikalen skulle framföras förra året. Håkan Carlsson, kompositör och tonsättare på musikskolan skrev manus och musik mellan november och december 2021. Eleverna skulle repetera efter jullovet. Det visade sig vara en för tidig start, med coronarestriktioner fortfarande på plats började repetitionerna först 29 januari.

Kompositionen är helt anpassad efter ungdomarnas musikaliska förutsättningar, både för de som ska sjunga och de som ska spela. Det blir lite extra roligt för orkestern när vi kan lyfta fram en riktigt duktig barytonsaxofonist. Det är väldigt länge sen vi har haft det på musikskolan. Vi har haft möjlighet att skriva musik som är anpassad för att kunna framföras som solonummer av henne, säger Håkan Carlsson, kompositör och tonsättare på Höörs musikskola.

En del av musikskolan reguljära verksamhet

Trots att musikalen är nykomponerad har grupperna som är en del av musikskolans ordinarie verksamhet repeterat musikalen i sina grupper under hela våren. Eleverna som läser bild och form har skapat scenografin.

De olika grupperna som består av solister, kör och orkestern, sattes ihop med hjälp av en regissör för en veckas intensiva repetitioner innan musikalen hade premiär.

 Alla som har visat intresse har varit välkomna att delta. Grupperna har bestått av de elever som har kommit längst musikaliskt och sceniskt, berättar Håkan Carlsson.

Två flickor i scenkostym utanför Kulturhuset Anders i Höör.
Lycke och Tilde Silverberg är två av eleverna på Höörs musikskola som uppträder i musikalen Valborg och nunnorna

Det här är det bästa vi gjort, säger Lycke och Tilde Silfverberg som är elever på Höörs musikskola.

Spännande handling med Höörsanknytning

Musikalen har en Höörsanknytning.

Man kan börja med att säga att allt är ju inte sant. Om jag ska sammanfatta historien lite så börjar den vid den tusenåriga eken ute vid Bosjökloster där några moderna barn sitter och spekulerar om hur det kan ha sett ut när den där eken var ung. Man flyttas som av ett trollslag nästan tusen år bak i tiden till år 1075, som är något decennium innan Bosjökloster grundlades, berättar Håkan Carlsson.

Körsångare på Höörs musikskola är som på alla andra skolor i Sverige nästan bara flickor. Musikalen är anpassad efter även den aspekten. Handlingen i musikalen utspelar sig under en tid när männen är borta på vikingatåg. Ofta i liknande uppsättningar får många av flickorna spela pojkroller. Men i Valborg och nunnorna spelar flickorna endast kvinnoroller.

Intrigen börjar med att några tyska nunnor kommer genom skogen för att anlägga ett kloster som vi kan gissa oss till ska bli Bosjökloster. Under handlingens gång får vi följa nunnorna i deras arbete och det som de råkar ut för, berättar Håkan Carlsson.

Bidrag som är avsatt för att lyfta jazzmusik

Mycket av musiken i musikalen är inspirerad av 30-talets storbandsswing och även av svenske pianisten Lars Jansson. Flera av låtarna har även anknytning till Lasse Gullin och rätt mycket kombination mellan jazz och svensk folkmusik.

Att det blev jazz är inte en tillfällighet. I Höör fanns det en gång i tiden en jazzklubb som var mycket välrenommerad och där stora jazzartister spelade. När den lades ner skänkte Höörs jazz en summa pengar till Höörs musikskola för att lyfta fram jazz.

De pengarna har vi sparat och ruvat på vad vi skulle använda dem till. Vi tänkte att det blir ett jättebra tillfälle att vi satsar de pengarna på en jazzmusikal så att många barn får ta en del av denna genre, berättar Annika Eriksson, musikskolechef på Höörs musikskola.

Sista föreställningen på ett tag

Den sista föreställningen av jazzmusikalen är på måndag den 6 juni klockan 18 på Kulturhuset Anders. Det finns biljetter kvar. Du som är intresserad av att köpa biljetter kan göra det via nortic.se.

Efter den sista föreställningen för i år lägger vi musikalen på hyllan ett par år innan det finns möjlighet att se den igen, säger Annika Eriksson.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.