Daglig verksamhet öppnar efterlängtad butik

Onsdag den 25 augusti öppnade daglig verksamhet sin efterlängtade butik där de säljer olika saker som har tillverkats av deltagarna själva. Butiken, som har öppet onsdagar och fredagar klockan 12.30 - 14.30, ligger på Verkstadsgatan 1 i Höör.

Butiken har varit efterlängtad av många. Både våra samarbetspartners och vi har sett fram emot att ha någonstans där vi kan visa upp allt som tillverkas av våra deltagare, säger Louise Jönsson, gruppledare inom daglig verksamhet i Höörs kommun.

Icke vinstdrivande försäljning

Alla pengar som vi får in går till material så att deltagare kan tillverka nya saker, säger Louise Jönsson.

Daglig verksamhet bedriver icke vinstdrivande försäljning av bland annat egentillverkade ljusstakar, tändpuckar, insektshotell, aktivitetsmattor för hundar, smycken, tavlor, mattor, väskor och mycket mer.

Det har funnits ett stort intresse från både allmänheten och deltagarna. Det är roligt att nu kunna visa upp det som tillverkas hos oss. Vi har tidigare endast haft möjlighet att visa upp varorna på vår Facebooksida. Nu kommer vi även att ha en butik som man kan komma till, säger Louise Jönsson.

En del av varorna visas även i en mindre monter på Höörs kommunhus.

Det är viktigt att deltagare får möjlighet att följa processen från tillverkning till försäljning. Det är väldigt givande att se att något som man själv har varit med och tillverkat faktiskt köps och används av andra. Att det är just ens egen tavla som blir såld, säger Mikael Tallwe, handledare inom daglig verksamhet.

Tillverkning av återbruk

Det mesta tillverkas av återbruk av donerat material.

Vi gör trasmattor av gamla lakan, tändpuckar av stearin och insektshotell av bland annat gamla lastpallar. Det finns ett miljötänk bakom det hela att återbruka material som har tjänat sitt syfte och som annars skulle slängas, säger Mikael Tallwe.

Det är många som har donerat material under årens gång. Daglig verksamhet samarbetar med bland annat kyrkan, Stiftsgården och Röda korset i Höör. En del donationer kommer även från privatpersoner.

Möjligt tack vare flytt

Daglig verksamhet sysselsätter cirka 50 höörsbor som har beviljat stöd via LSS och SOL. Deltagarna är uppdelade i grupper med olika inriktningar. En anledning till att butiken kunde bli verklighet är att Mediagruppen flyttade från Verkstadsgatan in till Höörs kommunhus.

Mediagruppen hade vuxit ur sina lokaler. När vi flyttade till kommunhuset blev lokalen på Verkstadsgatan tom och vi kunde äntligen öppna butiken som vi hade planerat för under cirka två års tid, berättar Louise Jönsson.

Flytten blev en vinst för både daglig verksamhet och Mediagruppen som nu är mer integrerad i kommunens organisation, säger Mikael Tallwe.

Läs mer om daglig verksamhet på Höörs kommuns webbplats.

Donation av material

Daglig verksamhet tar gärna emot donationer av material för tillverkning. Du som vill donera material är välkommen att höra av dig till Louise Jönsson.

Bilder från invigningsdagen: 

Socialchef Ewa Näslund klipper bandet
Socialchef Ewa Näslund klipper bandet
Patricia står i kassan i daglig verksamhets butik
Ibland möter du Patricia i butiken.
Butiken säljer allt från tändpuckar och insektshotell till ljusstakar och smycken.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.