Första spadtaget för en ny stadsodling

Ett Amorosa äppelträd, som ger röda äpplen med krispigt och sött fruktkött, det blev först ner i jorden när den nya stadsodlingen i Höör påbörjades. Sammanlagt planteras tolv fruktträd utanför Berggrenska gården och så småningom ska även ett grönsaksland anläggas och en kryddträdgård fräschas upp.

Nyligen togs det första spadtaget i kommunens nya stadsodling. Det är kommunens arbetsmarknadsenhet Drivhuset, som är en mötesplats med aktiviteter för långtidsarbetslösa, som startat odlingsaktiviteten tillsammans med kommunens ISA-projekt.

Fruktträd planteras

Tio äppelträd, ett päronträd och ett valnötsträd är det som ska planteras. Roger Christensen är arbetsmarknadscoach som jobbar både med Drivhuset och ISA-projektet. Tillsammans med kollega Ida Olsson har de läst på om fruktträdsplanteringar för att ge träden bästa möjliga start i livet.

Två personer med spadar och ett träd i förgrunden.
Roger Christensen och Razia Karimi planterar äppelträd.

12 gropar som är 60 centimeter djupa och 80 centimeter breda ska grävas. Och jorden ska luckras så att rötterna kan få fäste. Planerna och idéerna för odlingsplatsen är många.
– Deltagarna får inte bara möjlighet att lära sig mer om odling och allt vad det innefattar. Utan de kommer att träna språket, planera och hålla rutiner, arbeta i grupp och utveckla digitala färdigheter genom exempelvis växtsökningar, vara utomhus och röra på sig och så vidare, säger Roger Christensen.
– Det finns mycket forskning kring hälsofördelar med odling, tillägger han.

Hon minns odlingar från uppväxten

Roger Christensen ger tydliga och pedagogiska instruktioner till deltagarna som alla, efter bästa förmåga, börjar gräva i marken.

Razia Karimi är deltagare i ISA-projektet. Hon hugger i med spaden i jorden och berättar om odlingarna hon minns från uppväxten i Afghanistan.
– Min mamma och pappa odlade mycket när jag var barn. Jag tittade mycket på dem och deras odlingar. Själv odlar jag lite tomater och gurkor, men inte så mycket stora planteringar som med dessa träd. Men jag tycker om det, säger hon.

Åtta personer med spadar står i en halvcirkel runt ett litet träd i kruka.
Första spadtaget till den nya stadsodlingen utanför Berggrenska huset dokumenteras.

Medborgare får vara en del av

Odlingen på Berggrenska gården blir en fortsättning och vidareutveckling av den lilla odlingsplätt med växthus som finns vid lärcentrum.

Höörs medborgare kommer få ta del av odlingarna på olika sätt. Bland annat kommer på sikt en trevlig äppellund att växa upp bakom Berggrenska huset för den som vill njuta av det.
– Eftersom en del växter är lite ömtåliga kan det eventuellt bli deltagarna och verksamheterna som sköter odlingarna som också skördar när det är dags. Så delar vi med oss av det till allmänheten sen. Men tanken är absolut att Höörsborna ska få ta del av detta, säger Susanne Persson, projektledare för ISA-projektet.

ISA-projektet medfinansieras av svenska ESF-projektet (Europeiska socialfonden).

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.