Håll extra uppsikt över din hund

Mellan den 1 mars och 20 augusti måste du som hundägare hålla din hund under extra uppsikt när ni är ute i naturen. Det finns krav på dig som hundägare och de är till för att skydda vilda däggdjur och fåglar som finns i naturen.

Lagen om tillsyn över hundar och katter säger att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om hunden inte får springa lös måste den vara kopplad. Hundar som får springa lösa i naturen mellan den 1 mars och 20 augusti är de som är väldresserade.

Kontroll på din hund

Om din hund är lös ska den högst vara någon meter ifrån dig. Du som hundägare ska ha kontroll över din hund så att det motsvarar ett osynligt koppel. Syftet med lagen är att skydda de vilda djuren under tiden de får sina ungar.

Du som hundägare ska ha full kontroll även annan tid på året. Hunden får vara lös inom synhåll, det vill säga att du kan stoppa eller kalla in din hund om ni stöter på ett vilt djur. Om du inte kan göra det, ska hunden gå i koppel eller i lina.

Regler för Höörs kommun

I Höörs kommun finns det lokala ordningsföreskrifter för hur hundar ska vara kopplade. De lokala ordningsföreskrifterna är:

  • Din hund måste alltid vara kopplad på Vaxsjöslingan och på de motionsspår som är märkta med att hundar ska vara kopplade.
  • I skyddande områden som naturreservat brukar det vara krav på kopplad hund året runt.
  • Hundar får inte följa med till kommunala badplatser under perioden maj-september.
  • Hundar är välkomna till Västra badplatsen vid Dagstorpssjön.

Du kan läsa mer om friluftsliv på vår hemsida

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.