Ny brandstation invigd i Rolsberga
Den efterlängtade brandstationen i Rolsberga är nu invigd. En anläggning som inte bara rymmer moderna räddningsfordon utan även fungerar som en central mötesplats för både allmänhet och föreningsliv.
Brandslangen lindad med blågult band klipptes efter tal av Johan Svahnberg, kommunstyrelsens ordförande, och Carsten Knudsen, brandman och ordförande i Gudmuntorps frivilliga brandkårs kamratförening.
I den nya anläggningen finns lokaler för förvaring av räddningsfordon, en möteslokal, förråd och omklädningsrum. Möteslokalen ska även vara tillgänglig för allmänheten och annan föreningsverksamhet.
– Det här är ett projekt som kamratföreningen initierade med kommunen 2019. Vi började då titta på att istället för att lägga ner räddningsstationer och räddningsvärn, som tidigare var planen i kommunen, utveckla dem till något bättre, säger Johan Svahnberg, kommunstyrelsens ordförande.
Plats för moderna räddningsfordon
I den nya brandstationen som är 540 kvadratmeter stor ryms nu räddningsvärnets nya brandbil. En modern brandbil som stärker den operativa förmågan och har plats för fem personer, en full styrka.
– I den gamla vagnhallen var vi begränsade av att den var alldeles för liten. Den nya brandbilen som vi köpte in förra året 2023, har stärkt den operativa förmågan och gjort att räddningsvärnet nu kan arbeta säkrare på E22:an. Den skulle vi aldrig kunna få in i det gamla garaget, säger Räddningschef, Per Björkman.
Viktigt komplement för den samlade räddningstjänsten i kommunen
I kommunen finns det två räddningsvärn, i Norra Rörum och i Rolsberga, som är viktiga komplement i den samlade räddningstjänsten i kommunen. Det handlar om att de ligger utanför tätorterna, som gör att de ger strategisk stöd till både Höör, Hörby och andra närliggande orter. Rolsberga räddningsvärn ingår även i Räddningstjänsten Skånesmitts organisation. Rolsberga räddningsvärn kan rycka ut på olika typer av uppdrag, alltifrån eftersläckning till större bilolyckor på E22:an.
– Vi har sett i omvärlden hur viktigt det är med ett engagerat civilsamhälle, att ha en robusthet och beredskap om något skulle inträffa. Med en utspridd räddningstjänst så kan vi manna upp vid större olyckor, säger Johan Svahnberg, kommunstyrelsens ordförande.
Strategisk placering vid E22
– Rolsberga brandstation ligger strategiskt till vid E22:an, i den södra änden av kommunen. E22 är den största riskbilden här, trafikolyckor är den olyckstypen där vi vet att det alltid är människor inblandade. Det kan vara skillnad på liv och död om räddningsvärnet kommer dit och kan stilla en blödning eller återuppliva en människa, säger Räddningschef Per Björkman.
Avtal om samarbete
Höörs kommun och Gudmuntorps räddningsvärn skrev 2021 på avtal om samarbete. Avtalet stärker beredskapen i kommunens södra delar och säkerställer tillgång till räddningspersonal för en effektiv och uthållig räddningstjänst under fred och höjd beredskap.
Här kan du läsa mer om samarbetet.