Ungdomar i Höör blir kulturarrangörer

Tidigare i höst startade Musikskolan sin nya satsning inom bild och form, nu kommer ytterligare en ny satsning. Höörs ungdomar ska få lära sig att arrangera konserter och föreställningar i KulturCrew.

KulturCrew är en modell som ursprungligen kommer från Norge, men som har vuxit sig särskilt stark i Danmark där den numera finns på över 100 danska skolor. 2016 kom modellen till Sverige och sprider sig nu över landet. Ett KulturCrew består av 5–15 ungdomar i åldern 12–16 år som är med och arrangerar kulturevenemang. Ungdomarna får utbildning inom planering, värdskap, marknadsföring, scenteknik och teamwork och syftet är att ungdomar ska få större inflytande över det lokala kulturutbudet. I Skåne drivs modellen av Riksteatern Skåne, UNGA Musik i Syd och 16 skånska kommuner och nu kommer KulturCrew till Höör.

KulturCrew riktar sig till ungdomar i årskurserna 6–9 och vi tyckte att vore kul att locka dem som annars inte hade kommit hit till Musikskolan. De som inte spelar ett instrument, spelar teater eller som tror att Musikskolan inte är något för dem. Det finns säkert ungdomar i Höör som har teknik som intresse och här kan de få känna att deras intressen och kunskaper behövs, säger Matti Edén och Mathias Tofte, båda lärare på Musikskolan i Höör.

Ett samarbete på regional nivå

Matti Edén och Mathias Tofte kommer att hålla i KulturCrew i Höör, men Musik i Syd och andra organisationer i regionen kommer att vara högst delaktiga i projektet.

KulturCrew är ett samarbete. Vi kommer ha hand om ämnet i Höör, men alla nätverk sker på regional nivå. Bland annat åker vi tillsammans med Musik i Syd till Malmö Opera för att titta på kostymförråd, scenografi och hur de jobbar med teknik.

KulturCrew är tänkt att komma igång efter höstlovet och de första veckorna går man igenom hur man bygger upp en föreställning.

Upplägget är att vi börjar efter höstlovet att presentera de olika områdena i projektet. Varje gång vi träffas, kommer vi ha olika teman. Första gången kollar vi på hur ljud fungerar, nästa gång pratar vi om presentationsteknik. Efter det går vi igenom hur man jobbar med scenljus och hur marknadsföring och värdskap fungerar. Musikskolan har konserter på Kulturhuset Anders varje månad, vilket gör att ungdomarna får möjlighet att prova på de olika områdena tillsammans med oss. Ungdomarna kommer vara delaktiga i hela produktionen, hur man formar en föreställning från idé till genomförande. I vår planerar vi att hålla en musikteater och då tänker vi att KulturCrew ska vara engagerade i hela processen.

De svarta t-shirtarna ska synas

Matti och Mathias lovar att det ska synas att KulturCrew har kommit till Höör. Alla deltagare får varsin t-shirt med KulturCrews logotyp som de kan bära på arrangemangen.

Det kommer krylla av svarta t-shirts i kommunen. Vi kommer i första hand jobba med evenemangen i Kulturhuset Anders, men också finnas med på Kulturnatten och på nationaldagsfirandet. Då tar ungdomarna hand om servicen eller hjälper till med något tekniskt. Vi hoppas också att fler evenemang kommer arrangeras av ungdomarna själva med stöd från oss. Vi tror och hoppas att de ska få smak för det här och kunskap att själva dra igång arrangemang så småningom. Det är en stor process bakom en föreställning, men ju fler som är med och hjälper till, desto fler föreställningar kan vi erbjuda Höörsborna.

Vill du vara med i KulturCrew? Läs mer och anmäl dig hos Musikskolan

Matti Edén och Mathias Tofte
Matti Edén och Mathias Tofte är lärare på Musikskolan i Höör och kommer hålla i satsningen med KulturCrew.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.