Bollkastare ska fixa segern

Imorgon väntar semifinal i teknikåttan för klass 8C på Sätoftaskolan. Tävlingen består av tre grenar: bollkastare, kodning och blogg.

Idag var hela klassen samlad i klassrummet för genrep, peppning och taktiksnack. Koncentrationen var på topp och när kodmomentet med signalflaggor testades var det knäpptyst i klassrummet.

Bygga kastmaskin

I grenen bollkastare är uppgiften att bygga en kastmaskin som ska klara att skjuta pingisbollar i en papperskorg. Lag Sätoftaskolan har valt att bygga bollkastaren i Lego.

Under genrepet fungerade bollkastaren utmärkt och de tävlande verkade förhållandevis lugna inför morgondagens final.

– Det känns helt OK. Jag tror det kommer att gå bra, var kommentaren från Leo Lindahl, som skötte kastmaskinen under genrepet.

Bollkastaren riggas upp för provskjutning
Bollkastaren, byggd i Lego, riggas upp för provskjutning.

Kod för signalflaggor

Tävlingsgrenen kodning handlar om att uppfinna en kod för att kunna kommunicera på avstånd, utan ord, med bara signalflaggor i två olika färger. Även här verkade läget vara under kontroll.

Sändaren viftade med flaggor och de som skulle ta emot meddelandet, Vera Öhman och Thea Hansson, hade inga problem att uppfatta de ord som signalerades. Även den tredje uppgiften, en blogg med dokumentation av arbetet, fanns på plats.

– Det är lite nervöst, men det ska bli kul att tävla, sade Thea Hansson om känslan inför morgondagen.

Äta bra och ladda

Som lärare och coach för laget fungerar Jörgen Stenbeck, matte- och NO-lärare på Sätoftaskolan. Hans budskap var bland annat att eleverna skulle stötta varandra, äta bra till kvällen och sedan ladda inför morgondagen på var och ens bästa sätt, kanske med en film, kanske med träning eller något annat.

– Min magkänsla säger att om det är deras dag imorgon går vi vidare. De har funnit varandra i det här arbetet och jag tror på dem.

Rikstäckande tävling

Den skånska semifinalen, eller regionfinalen, avgörs imorgon den 19 april på Lunds tekniska högskola, med fyra tävlande klasser. Totalt tävlar drygt 70 klasser över hela landet. De klasser so lyckas bäst med sina uppgifter går vidare till riksfinal i Norrköping den 23 maj.

Teknikåttan är en rikstäckande frågetävling i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta. Syftet med tävlingen är att väcka intresse för ämnena, stimulera fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka elevernas självförtroende.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.