Ett år med meröppet bibliotek

Tjänsten meröppet bibliotek som infördes den 25 mars 2019 har blivit populär. Efter ett år har 607 låntagare tecknat avtal om meröppet bibliotek och nya skrivs in hela tiden.

– Under det första året har 3 100 besök registrerats under meröppettid. Exakt hur många som verkligen varit här kan vi inte veta eftersom det är tillåtet att ta med familj och vänner. Som jämförelse hade biblioteket under samma period totalt cirka 130 000 besök, inklusive meröppetbesökare, säger Elisabeth Hallberg, bibliotekschef.

  • Söndagar har varit den populäraste veckodagen, tätt följt av onsdagar (då biblioteket stänger redan klockan 15.00). Den tredje mest populära dagen är lördagar. Helgbesöken är många och det syns tydligt att det är barnfamiljer som använder sig av biblioteket då. Det brukar vara mycket barnböcker att ta hand om efter helgen…
  • Vardagar är det en hel del morgonpigga pensionärer som gärna kommer till biblioteket och läser en tidning i lugn och ro innan biblioteket öppnar. Även studenter använder morgontiden för att sitta på biblioteket och plugga.
  • Åldersgruppen mellan 41-50 år är de som mest har använt tjänsten än så länge. Hack i häl kommer de mellan 31-40 år. Det tyder på att vi underlättat för Höörs barnfamiljer att hitta tid att gå med barnen på biblioteket. Men alla åldersgrupper finns registrerade, även de mellan 81 – 90 år.
  • Fördelningen mellan män och kvinnor är ojämn. 66 procent av meröppetbesökarna är kvinnor (åtminstone är det kvinnorna som loggat in sig).
  • När bibliotekspersonalen pratar med besökare som använder meröppet så säger de att det är skönt att kunna styra över sina besökstider själva. De behöver inte stressa för att hinna hit före stängning och de kan utnyttja biblioteket när det passar dem själva.
  • Det är oerhört positivt att biblioteket blivit mer tillgängligt och att vi inte bara har en låst lokal en stor del av dygnet bara för att vi inte kan bemanna det hela tiden. Det handlar verkligen om effektivt resursutnyttjande!
  • Så här i coronatider kan meröppet bibliotek vara ett alternativ för alla som vill minska sina sociala kontakter. Om du passar på att besöka biblioteket under meröppettid så minimerar du risken att stöta på hela skolklasser eller förskolegrupper.

Här kan du läsa mer om meröppet bibliotek!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.