Information från Smittskydd Skåne till dig som har kommit från Storbritannien

Här kommer information från Smittskydd Skåne och Länsstyrelsen Skåne om vad som gäller för dig som har kommit till Sverige från Storbritannien den 12 december eller senare.

Brittiska myndigheter har upptäckt en ny variant av viruset som orsakar covid-19 och som tycks vara mer smittsam. Det är viktigt att vi hjälps åt för att minska smittspridningen av den nya varianten i Sverige.

Har du varit i Storbritannien och kommit till Sverige den 12 december eller senare:

  • Stanna hemma och träffa endast de du bor med i minst sju dagar efter det att du kom hem från Storbritannien.
  • Undvik nära kontakter med andra.
  • Testa dig för covid-19 så fort som möjligt och testa dig ytterligare en gång den femte dagen efter att du lämnade Storbritannien. Har det gått mer än fem dagar sedan du kom från Storbritannien är det viktigt att du testar dig ändå.

Detta gäller även om du inte har några symtom på covid-19.

Särskilt viktigt för dig i vården

Det är särskilt viktigt att du som jobbar inom vård och omsorg har möjlighet att stanna hemma och bli testad för coronavirus (covid-19) efter att du varit i Storbritannien. Du eller din chef kan kontakta personalprovtagningen enligt den vanliga rutinen.

Om du bor med någon som kommit hem från Storbritannien den 12 december eller senare ska du stanna hemma till dess att hen fått svar på sitt prov. Hen ska ta prov på femte dagen efter att hen kommit hem från Storbritannien.

Även övriga hushållet stannar hemma.

De som du bor med bör stanna hemma i väntan på provsvaret. Barn bör stanna hemma från skolan och förskolan.

Inreseförbud till Sverige från Danmark och Storbritannien

Sverige inför från och med midnatt 22 december 2020 ett inreseförbud vid resor från Danmark och Storbritannien. Skälet är att minska och hindra smittspridningen av en ny variant av coronaviruset.

Inreseförbud till Sverige från Storbritannien och Danmark (polisen.se)

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.