Mobilt bibliotek ger nya möjligheter

En liten bokbuss som kan dyka upp vid skolor och fritidshem, på äldreboenden, ute i byarna och på andra ställen, det kommer att bli verklighet inom ett år.

– Idag pratar vi mycket om popup-verksamhet i biblioteksvärlden, om att finnas på platser där människor finns, säger Ingrid Billing Hansson på Höörs bibliotek.

Barn i bokslukaråldern

Exakt hur bokbussen kommer att användas är inte klart. Men ett tydligt mål är att nå ut till barn i bokslukaråldern, 9-13 år, genom att stötta skolbiblioteken, dyka upp på fritidshemmen, kanske på badplatser och i bostadsområden där barn finns.

Barn- och ungdomsböcker utlagda på bord
Böcker för barn i bokslukaråldern. Bokbussen ska bland annat riktas till barn, men den ger också många andra möjligheter, som bättre service på landsbygden.

Helt nya möjligheter

En mobil verksamhet ger helt andra möjligheter än fasta lokaler. Bokbussen kommer att kunna köra till många byar och småorter.
– Vi är verkligen jätteglada. Vi kommer att kunna finnas på många fler platser än de två filialer vi just avvecklat, säger Ingrid Billing Hansson.

Den buss som ska köpas in kommer att vara av mindre modell så att den kan köras på vanligt B-körkort.

Inköp av en bokbuss är möjligt tack vare ett bidrag på två miljoner kronor från Kulturrådet. Kulturrådet ska fördela 225 miljoner kronor per år under åren 2018-2020 i en satsning på landets folkbibliotek. Höörs bibliotek var på hugget och ansökte redan i första omgången. Till grund för ansökan ligger en förstudie som genomfördes hösten 2017, för att ta reda på varför åldersgruppen 9-13 år syns mindre på biblioteken nu än tidigare.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.