Ringsjöskolan tävlar i Istanbul

För fjärde gången är elever och lärare på plats i Turkiet för att delta i en internationell forskningstävling. Årets tävlingsbidrag handlar om bekämpning av bakterier, svampar och alger.

Delegationen med diplom
Uppdatering 14 maj: Årets äventyr i Istanbul är slut och det blev diplom och pris för att ha lyckats kvalificera sig till tävlingen. Uppmärksamheten kring tävlingen är stor och delegationen från Höör fick till och med göra en intervju i Malaysisk TV.

Det är fyra långa dagar som väntar de tävlande. Presentationerna startar idag och sedan pågår tävlingen i form av en mässa ända till fredag, då det är dags att kora vinnare och dela ut priser.

Det som bedöms är kvaliteten på projekten i sig, men även hur väl eleverna presenterar sitt arbete. Som domare fungerar framstående forskare och professorer från de stora universiteten runt om i världen.

Hård konkurrens

Tävlingen arrangeras av en internationell skolorganisation och konkurrensen är hård. I år sökte över 3500 bidrag, varav cirka hundra väljs ut för att delta i Istanbul.
– Det är en seger att bara komma med och jag tror inte eleverna fattar hur bra de är, säger Lars Sonesson, lärare, eldsjäl och handledare för de två tävlande eleverna från Ringsjöskolan; Saga Stålhandske och Elias Vadebo.

Saga och Elias vid sin monter.
Saga Stålhandske och Elias Vadebo är redo för besök vid sin monter.

Bekämpning av bakterier

Den studie eleverna presenterar i årets tävling handlar om ett miljövänligt sätt att bekämpa bakterier, svampar och alger, som inte riskerar att skapa resistens mot antibiotika.

Metoden de testat består av ett medel som främst används för desinfektion av ytor. Det innehåller positivt laddade molekyler och drar åt sig bakterier, som är negativt laddade. Bakterierna fäster till de positiva laddningarna, cellmembranen förstörs och bakterierna dör.

I studien har effekten jämförts med alkohol, som är ett klassiskt desinfektionsmedel och resultatet talar tydligt till den nya produktens fördel. Studien består också i vidare funderingar kring tillämpning, där bekämpning av en bakteriell sjukdom på olivträd som orsakar stora ekonomiska förluster i länderna kring Medelhavet, skulle kunna vara ett möjligt användningsområde.

Kvalificerade för fjärde gången

Ringsjöskolan har hunnit skaffa en viss rutin i tävlingen, då detta är fjärde gången som skolan lyckas kvalificera sig. Tidigare år har det gett fina priser i tre fall och hedersomnämnande i ett fall. Tävlingen heter Dr. Ibrahim Arıkan International Research Projects Contest och arrangeras av MEF, en internationell utbildningsorganisation.

Årets tävlande elever heter Saga Stålhandske och Elias Vadebo och går båda i klass 9a på Ringsjöskolan. Som handledare fungerar Lars Sonesson, NO-lärare på Ringsjöskolan. Även Magnus Gejdner, NO-lärare, finns med på resan för att stötta och coacha under fyra tuffa dagar.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.