Så gör du sommaren säker

Sköna dagar vid stranden och fina kvällar vid grillar och brasor. Här kommer några tips för att undvika att tråkiga saker händer i sommar.

Brandsäker camping

Tält och husvagnar brinner fort! En brandvarnare är en bra investering som ger dig en tidig varning. Med en brand- släckare och en brandfilt har du goda möjligheter att ingripa snabbt. Grilla aldrig i förtältet och håll det rekommenderade skyddsavståndet på fyra meter till närmaste tält eller husvagn.

Elda och grilla i naturen

Det är mysigt att tända en brasa, men det finns en del att tänka på. Eldning sker alltid på egen risk. Hitta en säker plats. Färdiga eldstäder är allra bäst. Grus och sand är bra underlag för en brasa. Elda inte på torv, mossa eller annan mark som fatta eld eller börja pyra. Tänk på att engångsgrillar inte är särskilt säkra. De blir väldigt varma på undersidan och kan också blåsa iväg.
Ha alltid vatten till hands. Släck ordentligt och se till att glöden slocknar. Avstå från att elda när det blåser hårt. Glöm inte att kolla om det råder eldningsförbud.

Håll koll på barnen

Drunkningsolyckor går fort och är tysta. Några sekunder av bristande uppmärksamhet kan räcka för att ditt barn ska hinna försvinna under vattnet. Håll ständig koll och låt inte mobiltelefonen vinna kampen om din uppmärksamhet. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan ett och sex år,
i kategorin oavsiktliga skador.

Checka sommarstugan

Låt sommarstugan bli lika brandsäker som ditt vanliga hem. Se till att brandvarnarna fungerar. Det ska finnas minst en brandvarnare på varje våningsplan. Den viktigaste platsen är i taket utanför sovrummen. Kolla också brandsläckaren regelbundet. Kontrollera alla sladdar och se till att de är hela. Även äldre, fasta elinstallationer kan behöva en översyn.
Se till att alla som vistas i sommarstugan, även barn, kan larmnumret och adressen till sommarboendet.

Låna en flytväst!

Hos Räddningstjänsten kan du låna en flytväst helt gratis. Vi finns på Terminalvägen 1 i Höör och har öppet vardagar klockan 10-14. Välkomna!
En flytväst är en bra livförsäkring.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.