Studenter utvecklar Höörs skolmuseum

En ny utställning som går att förstå utan guide. Det är målet när studenter från Lunds universitet nu tar sig an skolmuseet i Höör.

Besökaren ska själv kunna utforska skolmiljön genom att testa griffeltavlan, lyfta på bänklock och kika in i skåp.

Upplevelse för alla

Tanken är också att skapa liv och befolka museet med hjälp av foton och berättelser från förr.
– Det här kommer att bli ett lyft. Museiföreningen och alla andra som är inblandade ser möjligheten att skapa något bra av detta, säger Sara Horvath, kultursekreterare på Höörs kommun och initiativtagare till projektet.

Den främsta målgruppen för den nya utställningen är låg- och mellanstadieelever, men tanken är att skapa en museiupplevelse som talar till alla.

Höörs skolmuseum

Skolmuséet ligger precis nedanför Höörs kyrka. Byggnaden är uppförd som skola år 1831.

Två olika rum

Skolmuseets två rum ska användas på olika sätt. Det ena byggs upp för att illustrera en skolsal som den såg ut vid förra sekelskiftet. I den andra salen byggs en mer klassisk utställning om skolans utveckling från 1800-talet och framåt, samt en tematisk del med föremål från olika tider.

Pedagogisk vägledning

I projektet ingår också att ta fram en pedagogisk vägledning. Något av det som utställningen vill visa är hur skolmaterial förändrats och hur en skoldag kunde se ut under tidigt 1900-tal. De åtta studenter som skapar utställningen läser en master i museologi på Lunds universitet. Arbetet ska vara avslutat i september.

Skolmuseet kommer tyvärr inte att ha några fasta öppettider. Skolklasser och andra som är intresserade av ett besök kan kontakta kultursekreterare Sara Horvath, 0413-281 57, sara.horvath@hoor.se.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.