Eldningsförbud

På grund av den stora risken för bränder i skog och mark har Räddningstjänsten Skånemitt beslutat om eldningsförbud. Förbudet gäller från och med den 21 maj klockan 13. Eldningsförbudet gäller i Höörs kommun. Förbudet gäller tills vidare och kan kvarstå även om en mindre mängd nederbörd kan komma lokalt. Du får laga mat och grilla på fasta grillplatser. Läs mer om eldningsförbudet.

Hög vattenförbrukning – spara på vattnet

Just nu är vattenförbrukningen hög i kommunen och vattenverken har svårt att producera de mängder dricksvatten som används. Mittskåne Vatten uppmanar därför till att spara på vattnet för att minska vattenanvändningen och för att säkerställa att vattnet räcker till mat, dryck och hygien. Läs mer.

Fiber på landet äntligen verklighet

2012 började Anders Nilsson i Löberöd att kämpa för fiber på landsbygden. Efter flera års slit har det nu äntligen blivit verklighet. Anders och hans grannar har numera lika bra internetuppkoppling som medborgarna i tätorten Höör.

Tankarna på fiber började hemma i Anders vardagsrum för fem år sedan. Både Anders och hans fru Ellen är beroende av att ha bra internetuppkoppling för sina arbeten och därmed föddes idén att starta en fiberförening för att undersöka intresset för fiber i närområdet.

Fiberföreningen Södra Frosta bildas

Anders, som är ordförande i Böstofta Södra vägsamfällighet, tog kontakt med ordföranden i en annan samfällighet i grannkommunen Eslöv. Tillsammans startade de fiberföreningen Södra Frosta. Efter att ha blivit nekade bidrag från Länsstyrelsen kontaktade de kommunalråden i Höör och Eslöv. Höörs kommun fattade ganska snart ett beslut att bistå projektet ekonomiskt och tecknade ett samarbetsavtal med Telia. Kommunen avsatte också pengar för fiberutbyggnad på landsbygden i övrigt samt anställde en IT-strateg, Hans Magnusson, som skulle kunna samordna utbyggnaden.

Dörrknackning och fiberfika

Anslutningsgraden var viktig så Anders gav sig ut och för att knacka dörr och prata med alla sina grannar personligen. Till sin hjälp hade han några fiberintresserade grannar. Anders och hans fru Ellen bjöd också in grannarna på fiberfika med kaffe, bulle och information om fiber. Så småningom fick fiberföreningen upp anslutningsgraden till 85 %.

Anders Nilsson som sitter i sitt vardagsrum.
”- Något som var extra roligt var att vi lyckades intressera även de grannar som inte haft internet tidigare”, säger Anders Nilsson.

Hjälp av kommunen

Föreningen provade nu att söka bidrag från Länsstyrelsen en andra gång, men fick nej igen. Istället trädde kommunens IT-strateg in och handlade upp ett avtal med Zitius, dotterbolag till Telia.

Banat väg för fiber i hela kommunen

Den 17 maj i år fick de första medlemmarna i Södra Frosta tillgång till fibernätet. Fortfarande finns en del återställningsarbeten kvar att göra och det har funnits konflikter gällande markintrång under resans gång. Men hur som helst så kan landsbygdsborna i Södra Frosta numera surfa med bra internetuppkoppling tack vare Anders. I förlängningen är det också Anders och föreningens trägna arbete med dörrknackning och fiberfika, samt avtalet med Zitius, som lett fram till att Telia nu beslutat om att erbjuda fiber till alla på landsbygden i Höör.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.