Klass 8C i Teknikåttans riksfinal

Klass 8C från Sätoftaskolan är ett av tolv lag som tagit sig ända till riksfinalen i Teknikåttan. Och i morgon är det dags! Till tävlingsgrenarna hör kastmaskin och kod.

Efter att ha tagit hem segern i regionfinalen i april är det nu dags för klass 8C att försvara de skånska färgerna i riksfinalen. Tävlingen hålls på Campus Norrköping, en del av Linköpings tekniska högskola, där tolv lag kommer att ställas mot varandra i semifinaler och slutligen final.

Kasta prick

Tävlingen består av både teoretiska och praktiska uppgifter. Den praktiska uppgiften är i år att bygga en kastmaskin som klarar att skjuta prick med pingisbollar. Lag Sätoftaskolan har valt att bygga bollkastaren i Lego.

Kommunicera med kod

Tävlingsgrenen kodning handlar om att uppfinna en kod för att kunna kommunicera på avstånd, utan ord, med bara signalflaggor. De tävlande klasserna ska också kunna visa dokumentation av sitt arbete.

Kastmaskin i Lego.
Träningspass med kastmaskinen.

Vidareutvecklat och slipat på formen

Den senaste tiden har ägnats åt att vidareutveckla både kodsystem och kastmaskin. Och att träna. Kastuppgiften i riksfinalen är svårare än i regionfinalen, men på träning har laget satt samtliga bollar.

– Men imorgon kan nervositeten sätta in. Vi har sagt att vi får vara nöjda om vi prickar en fyra-fem bollar, men är det deras dag imorgon så kan det gå vägen, säger lagets NO-lärare och coach, Jörgen Stenbeck.

De absolut sista förberedelserna gjordes igår då bloggen med dokumentation kring arbetet uppdaterades.

Hela klassen är med på resan

Hela klassen åker upp redan ikväll.De tävlande heter Leo Lindahl, Vera Öhman och Agnes Axelsson. Thea Hansson och Oskar Larsson är reserver.  Med på resan är också klasslärarna Sara Blomstrand och Charlotte Lindberg och så klart Jörgen Stenbeck.

– Magen säger att det kommer att gå bra, säger Jörgen Stenbeck.

Konferencier vid finalen är programledaren och ståuppkomikern Karin Adelsköld. Vinnande klass får med sig en prischeck på 12 000 kronor.

Se finalen live

Tävlingen avgörs imorgon den 23 maj, med semifinaler på förmiddagen och final, klockan 13-15. Finalen sänds live. Länk till sändningen kommer att finnas på den här sidan: www.teknikattan.se/blog/2018/05/22/folj-riksfinal-2018-har/

Här är alla deltagande lag: Sätoftaskolan 8C, Höör, Sjöängsskolan 8C, Askersund, Mörbyskolan 8D, Danderyd, Djuråsskolan 8D, Gagnef, Österslättsskolan 8i1, Karlshamn, Mariebergsskolan 8B, Karlstad, Berzeliusskolan 8S, Linköping, Kvarnbyskolan 8A, Mölndal, Edsbergsskolan 8M, Sollentuna, Paradisskolan 8A, Trollhättan, Minervaskolan 8D, Umeå och Fryxellska skolan 8B, i Västerås.

Om Teknikåttan

Teknikåttan är en rikstäckande frågetävling i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta. Sammanlagt deltar omkring 24 000 elever. Syftet med tävlingen är att väcka intresse för ämnena, stimulera fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka elevernas självförtroende.

Läs tidigare artikel om uppladdningen inför Regionfinalen den 19 april

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.