Intervju med vinnarna av Höörs miljöpris: Omväxling i Tjörnarp

Höörs kommuns miljöpris 2020 har tidigare delats ut till Mimmi Lowejko och Daniel Edlund Lowejko som driver företaget Omväxling i Tjörnarp. Paret är engagerat i hållbar utveckling och brinner för att inspirera andra till miljövänligare val. På en kväll kan Lantkaféet i Tjörnarp som de driver i sin trädgård få över 100 gäster, främst lokalbor men också matgäster ända från Lund.

Lantkaféet i Tjörnarp har funnits sedan sommaren 2017. Då hade Mimmi Lowejko och Daniel Edlund Lowejko nämligen bestämt sig för att unna sig lite ledigt och bara ta emot gäster under en kortare tid i sin egen trädgård.

Mimmi Lowejko berättar:
– Vi bakade väldigt många kakor. Så kom premiärdagen när vi öppnade vår stökiga lilla trädgård. Och det kom 150 personer! Vi sålde genast slut på alla kakor vi hade bakat – för hela sommaren. Så vi fick fortsätta baka…

En bild på Daniel Edlund Lowejko och Mimmi Lowejko, de tittar på varandra och ser glada ut.
Foto: Abigail Sykes

Vill inspirera andra

Mitt i kaoset tittade de på varandra och konstaterade att deras stökiga café fyllde ett viktigt behov. Så de bestämde sig för att fortsätta.

Lantkaféet i Tjörnarp liknar inget annat. Sommartid blandas bord och stolar med odlingar, vattenslangar, katter, små hus, krukor, ankor och leksaker. Bakom ett buskage gömmer sig en hage med två stora grisar.

– Vi vill inspirera andra, säger Daniel Edlund Lowejko. ”Ni har det ju stökigare än vad vi har hemma”, säger en del besökare. Då blir det bra stämning! Vi försöker visa att det kan vara enkelt. Som med odling – du behöver inte vara en seriös odlare för att få till en grönsak. Det enda du behöver göra för att få en squash är att stoppa ner ett frö i jorden.

Mötesplats för Tjörnarpsbor och andra

Kaféet sätter Tjörnarp på kartan. Daniel Edlund Lowejko berättar att de har stamgäster som kommer ända från Lund varje vecka.

– Vi hade också en besökare från Staffanstorp som kom två gånger första veckan, hon tyckte det var så gott.

Enligt Mimmi Lowejko har caféet också blivit en viktig mötesplats för lokalbefolkningen. De får en hel del gåvor från snälla människor, som sättlök och tomatplantor.

– Många kommer också hit och inser att deras grannar ju sitter där borta. Nu har de en plats de kan sitta tillsammans och umgås på.

Brinner för hållbarhet

Förutom att driva Lantkaféet i Tjörnarp håller Mimmi Lowejko och Daniel Edlund Lowejko på med catering, anordnar kurser i matlagning och odlar sin egen mat. Genom allt de gör löper en röd tråd av hållbarhet.

Daniel pussar Mimmi, som skrattar, på kinden. I bakgrunden syns träd och höstlöv.

– Att få Höörs kommuns miljöpris betyder mycket, säger Mimmi Lowejko. Det är ett kvitto på att vi har jobbat på rätt sätt.

Bönder och odlare från trakten

80 procent av råvarorna till sin mat hämtar de från producenter i omgivningarna – att maten är lokalproducerad är en stor del av poängen med kaféet och de värnar om en nära relation med odlare och bönder. Paret har ett stort nätverk och åker ofta ut för att besöka gårdarna. Även här tänker de annorlunda än många andra:

– Många odlare idag säljer till stora grossister, säger Mimmi Lowejko. Det kan bli mycket matsvinn om grossister bara köper in de finaste grönsakerna. När vi besöker odlare kan de berätta att de har ett överflöd av kål som kommer att bli förstörd. Då köper vi den kanske och gör surkål. Eller så berättar odlarna att de fått ett angrepp av kållarver och har ”kål med hål”. Då händer det att vi köper den lite ätna kålen och använder till något gott, för att ta vara på något som annars hade slängts.

Efterlängtad diskmaskin

En fråga som ännu är olöst är vad Omväxling ska göra med prispengarna. Daniel Edlund Lowejko och Mimmi Lowejko säger att det finns många hål att stoppa pengarna i, men att de vill använda dem till något som ökar deras förutsättningar – paret vill bara laga mer och roligare mat.

– En diskmaskin kanske – vi diskar allting för hand idag. En kväll när vi haft över hundra gäster här och serverat både för- och huvudrätt så blir det lite jobbigt att ställa sig och diska…

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.