Stort grattis till grammisvinnaren Höör Barock och Dan Laurin

Med den årliga barockfestivalen har Höör Barock blivit ett namn inom den klassiska musiken. I december 2019 blev Höör Barock och Dan Laurin grammisnominerade med sin skiva ”Golovinmusiken” i kategorin "Årets klassiska". Igår kväll på årets grammisgala vann de kategorin och fick ta emot en grammis!

Golovinmusiken bygger på ett stycke som 1700-talskompositören Johan Helmich Roman fick i uppdrag att skriva till en stor fest i Stockholm 1728. Det var den dåvarande ryske ambassadören Golovin som ordnade festen och beställde musiken och därför döptes skivan till ”Golovinmusiken”.

Skivinspelning i Tjörnarps kyrka

Dan Laurin, en av världens ledande blockflöjtister, har samarbetat med Emelie Roos och Dohyo Sol i Höör Barock sedan 2015. 2016 spelade de in den kritikerrosade skivan ”Bach, Telemann, Corelli” på skivbolaget BIS. Som nästa skivprojekt föreslog Dan att de skulle göra Romans Golovin-svit som aldrig spelats in tidigare.

Höör Barock var med på noterna (!) och under en vecka i november 2018 i Tjörnarps kyrka spelade gruppen och Dan Laurin in skivan. När den släpptes i februari 2019 fick den fantastiska recensioner både i Sverige och internationellt. Den har sedan spelats flitigt i Sveriges Radio P2.

En del av kulturarvet

– Det var jätteroligt att göra det här. Det är ju en del av vårt svenska kulturarv som inte tidigare getts plats, säger Emelie Roos. Det är också väldigt roligt att en liten fristående grupp från Höör är med och tävlar i grammisgalan mot ”jättar” som till exempel Helsingborgs Symfoniorkester.

– Vi har spelat Golovinmusiken på Höör Barockfestival vid flera tillfällen tidigare. I sommar kommer ni att kunna lyssna på oss igen på årets festival som arrangeras helgen före midsommar!

Du som vill veta mer om grammisvinnaren Höör Barock och sommarens festival är välkommen att göra ett besök på gruppens webbsida Höör Barock – Barockmusik i Höör året runt.

Golovinmusiken-ensemblen
Foto: Alf Ljungkvist

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.