Eldningsförbud

På grund av den stora risken för bränder i skog och mark har Räddningstjänsten Skånemitt beslutat om eldningsförbud. Förbudet gäller från och med den 21 maj klockan 13. Eldningsförbudet gäller i Höörs kommun. Förbudet gäller tills vidare och kan kvarstå även om en mindre mängd nederbörd kan komma lokalt. Du får laga mat och grilla på fasta grillplatser. Läs mer om eldningsförbudet.

Hög vattenförbrukning – spara på vattnet

Just nu är vattenförbrukningen hög i kommunen och vattenverken har svårt att producera de mängder dricksvatten som används. Mittskåne Vatten uppmanar därför till att spara på vattnet för att minska vattenanvändningen och för att säkerställa att vattnet räcker till mat, dryck och hygien. Läs mer.

Tack för en lyckad kulturnatt

Den 16 september var det äntligen dags för Kulturnatten i Höör. Kvällen bjöd på många spännande aktiviteter för alla åldrar och intressen. På Nya Torg kunde besökarna på kulturmarknaden bland annat ta del av Höörs kommunala förskolors verksamhet.

Aktiviteter för alla åldrar och intressen

Kulturnatten 2022 inleddes med lejondans. Under kvällen besökte över 200 personer Nya Torg där det bjöds på drakworkshop och musikuppträdanden från bland annat Malmöbandet Acorise som spelade klassisk hårdrock med kraftiga influenser från 80-talet. Elever från Höörs Musikskola fanns på plats och spelade Enningers musik och berättade om honom. Höörssonen Filip Jers tillsammans med Håkan Carlsson spelade jazz, visa och egenskriven musik.

Höörs kommunala förskolor visade upp sin verksamhet

På Nya Torg fanns Höörs kommunala förskolor på plats och berättade och visade upp sin verksamhet. Besökare fick möjlighet att ta del av förskolans arbetssätt och prova på att göra avtryck på lerplattor med olika material. Dessa plattor sattes sedan ihop till ett lerkonstverk i formen som ett ägg, där allas enskilda avtryck fick bli något gemensamt.

Flera olika kulturaktiviteter runt om i Höör

Runt om i Höör fanns det många kulturaktiviteter att ta del av. Vid Tjurasjö anordnade Equmeniakyrkan en ljusvandring runt sjön. Kulturgården bjöd in till öppet hus för alla åldrar där man bland annat kunde ta studiofoto, sjunga karaoke eller pyssla tillsammans. Hats bjöd på en läskig spökrunda som lockade över 300 personer. I Höörs kyrka uppträdde Höör Barock som spelade livfull barockmusik.

Bildspel från Kulturnatten 2022

Ett program som lockade många

Programmet för Kulturnatten lockade många eftersom det fanns en stor blandning av aktiviteter som passade för alla åldrar och intressen.

Vi hade ett digert program i år som började redan vid klockan 16 på Nya Torg. Programmet innehöll en bredd av olika uttryck vilket uppskattades mycket, säger Sara Horvath, kulturstrateg på Höörs kommun.

Under kvällens uppträdanden märktes det tydligt att publiken var intresserade och ville lyssna.

I utvärderingen som har gjorts har en av utställarna berättat att under kvällens uppträdanden märktes det tydligt att publiken var intresserade och ville lyssna. Ingen stod och pratade utan alla var där för att se och lyssna på alla uppträdanden, säger Sara Horvath.

Nya namn i Höörs Walk of fame

Under Kulturnatten presenterades två nya namn på årets stenplattor i Höörs Walk of fame.

Första namnet som presenterades var Sture Hagström. Motiveringen lyder:  ”För sitt stora engagemang för hembygden som har resulterat i en gedigen dokumentation av gamla Höör för kommande generationer att ta del av. Han var en god filmare och spelade in många olika händelser i hembygden som visades på biografer. Dessa filmer har bidragit till videon ”Höör på Sture Hagströms tid” Otaliga kort, brev, filmer, romaner, tidningsurklipp och mer därtill donerades till Kulturnämnden (nuvarande kultur, arbete och folkhälsa). “

Det andra namnet som presenterades var John Enninger med motiveringen ”John räknas till en av förgrundsfigurerna när det gäller folkmusiken i Skåne. Det finns en gata i Höör som är uppkallad efter honom med namnet Enningervägen. Han har efterlämnat, av honom själv upptecknade melodier och handskrifter. 181 låtar, polskor, valser, kadriljer samt visor och psalmmelodier. Han efterlämnade också en stor samling bestående av cirka 2000 melodier”.

Sture och John är i gott sällskap med H65 Damlag, Nils Ludvig Olsson, Peps Persson, Hilding Rosenberg, Viggo Edén, Tord Nihlén, Danuta Lindsjö och Filip Jers som finns på Walk of fame på Nya torg.

Ett stort tack till alla medverkande

Höörs kommun vill rikta ett stort tack till alla aktörer som medverkade i årets upplaga av Kulturnatten. Tillsammans bidrog ni till ett fantastiskt arrangemang. Vi vill även tacka våra sponsorer Sparbanksstiftelsen och Höörs Fastighets AB, utan er hade det inte varit möjligt att genomföra Kulturnatten.

Och stort tack till alla besökare där ute i vimlet. Hoppas ni fick en skön och härlig upplevelse, och att vi ses nästa år igen.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.