Tjörnarps skola vann matsvinnstävlingen under Klimatveckan

Inget matsvinn alls varken måndag, onsdag eller fredag! Det blev resultatet när eleverna på Tjörnarps skola kämpade för att vinna ett besök av tacobilen. Tävlingen anordnades i samband med Klimatveckan och målet var att få skolor över hela landet att uppmärksamma matsvinnet.

Under Climate Week, vecka 43, riktades uppmärksamheten inte bara på klimatsmarta maträtter, utan också på att skolmat som kastas blir en stor miljöbov. Eleverna på 82 skolor blev därför utmanade att tävla om att kasta minsta möjliga mat under veckan. På Tjörnarps skola i Höör togs utmaningen på största allvar. Måltidsbiträdet Martina Rosslin och förstekocken Åsa Nilsson berättar att hela skolan varit engagerad i tävlingen.

Alla har samarbetat och fått det här att hända. Vi har peppat varandra, säger både Martina och Åsa.

Fokus under hela veckan, både bland elever, pedagoger och måltidspersonal, låg på att diskutera hållbar mat och matsvinn.

Jag tror barnen har tyckt att det varit roligt att jobba mot någonting, säger Martina Rosslin.

De är väldigt tävlingsinriktade, inflikar Åsa Nilsson.

Måltidsbiträde och förstekock på Tjörnarps skola.
Måltidsbiträde Martina Rosslin och förstekock Åsa Nilsson på Tjörnarps skola. Foto: Höörs kommun

Totalt sex gram slängdes

Ungefär hälften av de 165 deltagande skolorna i Sverige i Klimatveckan ville vara med och tävla om en tacolunch. När resultatet räknats samman stod Tjörnarps skola med ett femtiotal elever i klass F-3 som överlägsna vinnare. Totalt sex gram hade lämnats kvar på barnens tallrikar under veckan.

Jag fick faktiskt ringa upp dem och kontrollera att de inte räknat fel, berättar Charlotte Holm Brodersen, måltidsutvecklare för både Eslövs och Höörs kommun, som arrangerade Klimatveckan i samarbete med Helsingborgs stad och Orkla Foods. Nu är vi naturligtvis väldigt stolta över att Tjörnarp har fått det här fantastiska resultatet!

Tacobil i all ära, den största vinsten för Tjörnarps skola är kanske ändå att medvetenheten verkar finnas kvar.

Det är jätteroligt, barnen tänker på det hela tiden nu. De tar själva så mycket de vill ha och äter upp det, säger Martina Rosslin.

På andra plats i tävlingen kom Hammarkulleskolan i Göteborg och på tredje plats Byskolan i Lund. Det var oerhört jämnt med drygt ett gram matsvinn per portion på båda skolorna.

Klimatsmarta rätter

I genomsnitt kastades minst mat bland alla deltagande skolor under måndagen, då det serverades köttbullar. Bullarna var klimatsmarta med hälften kött och hälften grönsaker och serverades tillsammans med de klassiska tillbehören potatismos, gräddsås och lingon.

Betyder det att köttbullarna var Klimatveckans populäraste rätt?

Vi ser generellt en koppling mellan att kända rätter ger mindre tallrikssvinn än nya rätter som superbowl. Kanske för att du inte vet hur de nya rätterna smakar och hur mätt du blir, säger Charlotte Holm Brodersen.

Viktigt arbete i många kommuner

Enligt Orklas beräkningar sparade skolorna i de 23 kommunerna drygt 230 ton koldioxidutsläpp genom att servera en mer hållbar meny än normalt under Klimatveckan.

Klimatveckan har varit ett stort projekt som vi har arbetat med. Att ett samtal mellan fyra matglada måltidsutvecklare i olika kommuner kunde växa till detta har vi fortfarande svårt att greppa. Vi vill fortsätta att arbeta kommunövergripande kring de utmaningar vi alla står med, säger Michael Hallström, måltidsutvecklare i Eslövs och Höörs kommun.

Hur kom ni på idén om att ha en tävling om matsvinn?

Tanken med Climate Week var att ta ett helhetsgrepp på hållbar mat och matsvinn är något vi alla berörs av och som har stor påverkan på klimatet. Inte minst i skolorna. Idag har vi ofta matsvinn på agendan under våra köksledarmöten. Vi pratar om olika sätt att använda serveringssvinnet istället för att kasta och inte minst att ha en plan A, B och C för hur mycket vi tillagar, så vi inte får en rädsla för att maten ska ta slut.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.