Vanliga frågor om feriearbete
Hur ansöker jag?
Du gör din ansökan digitalt genom Offentliga Jobb mellan den 17 februari och 19 mars.
OBS! I ansökan anger du en mejladress som du läser regelbundet. Använd inte vårdnadshavares mejladress eller den som tilldelats via skolan i Höörs kommun (eduhoor-adress).
OBS! Gör din ansökan och välj perioder med hänsyn till din övriga planering i sommar som till exempel lovskola, konfirmation eller familjens semester.
Lovskolan i Höörs kommun infaller under period 1. Välj period 2 eller 3 om du är anmäld till lovskola.
Om du inte har gjort en digital och komplett ansökan senast den 19 mars kan vi inte erbjuda dig något feriearbete.
Jag är inte folkbokförd i Höörs kommun, kan jag ändå få feriearbete?
Nej, du måste vara folkbokförd i Höörs kommun. Många kommuner erbjuder feriearbete så kontakta din hemkommun för att se vad de erbjuder.
Vilka feriearbeten finns?
Feriearbetena som erbjuds är i huvudsak inom kommunala verksamheter och idéella föreningar
- Service och försäljning
- Vaktmästeri, lokalvård och utomhusarbete
- Kök, restaurang och servering
- Förskola, kultur- och fritidsverksamhet
- Vård- och omsorg
Arbetsuppgifterna varierar beroende på arbetsplats och uppdrag. Inom samtliga arbetsområden kan det förekomma underhålls- och servicearbeten. Arbetstid och schema beslutas av feriearbetsplatsen.
Det finns även arbeten hos föreningar och organisationer förmedlade av Höörs kommun.
Under vilka perioder erbjuds arbete?
Period 1 = vecka 24, 25 och 26 (12 juni-2 juli) OBS! Lovskola
Period 2 = vecka 27, 28 och 29 (3 juli-23 juli)
Period 3 = vecka 30, 31 och 32 (24 juli-13 augusti)
Hur mycket tjänar jag?
Du får 75 kronor per timme i lön inklusive semesterersättning. Ingen övertidsersättning eller ersättning för obekväm arbetstid utbetalas. Feriearbetaren kompenseras istället med ledig tid.
Tänk på att du kan söka så kallad jämkning hos Skatteverket. Vi kommer ge dig en jämkningsblankett i samband med att du skriver på ditt anställningsavtal.
Hur stor är chansen att jag får feriearbete?
Vi hoppas kunna erbjuda omkring 200 platser. Det är många fler som söker feriearbeten än som får möjligheten och förra året tog vi emot över 300 ansökningar. Du har större chans om du är flexibel och anger flera önskemål om perioder och arbetsområden. Feriearbetena går först till sökande som inte tidigare haft feriearbete i kommunen. Är det fler platser kvar så lottas dessa.
När och hur får jag reda på att jag fått ett feriearbete?
Du får besked under vecka 16 om du erbjudits feriearbete eller ej. Du får beskedet via den mejl som du angav när du sökte feriearbete. Det är viktigt att det är din personliga mejladress som du anger i ansökan då all huvudsaklig kommunikation mellan feriesamordnare, arbetsplats och dig som sökande sker till din mejladress.
Hur lång period kommer jag att arbeta?
Alla perioder är tre veckor. Du arbetar fyra timmar per dag och oftast antingen förmiddag eller eftermiddag. Andra arbetstider kan förekomma om man kommit överens om det med sin handledare. Totalt kommer du att erbjudas att arbeta 60 timmar under dessa tre veckor. Du får bara feriearbete för en sammanhållen period.
Kan jag byta feriearbete?
Nej, du kan i regel inte byta det feriearbete du erbjudits då alla feriearbeten tillsätts med sökande. Vill du tacka nej så är det viktigt att du kontaktar samordnaren för feriearbeten så fort som möjligt.
Jag kan inte arbeta den period som jag önskat, kan jag byta?
Nej, du kan i regel inte byta period då alla feriearbeten tillsätts med sökande. Om du inte kan arbeta den period som du erbjudits är det viktigt att du kontaktar samordnaren för feriearbeten så fort som möjligt.
Varför fick jag inget feriearbete?
Det är många sökande till våra feriearbeten och platserna räcker inte till alla. Vi prioriterar dem som inte tidigare haft kommunalt feriearbete. Du står kvar som reserv och blir ett feriearbete ledigt kommer vi att kontakta dig.
Behöver jag gå med i facket?
Nej, du behöver inte gå med i facket. Om du har frågor kan du kontakta fackföreningen Kommunal via Medborgarcenter, 0413- 280 00. Om det uppstår problem på arbetsplatsen ska du kontakta samordnaren för feriearbete.
Varför ska man lämna ett utdrag från belastningsregistret?
Alla som har fyllt 15 år när de börjar feriearbeta måste kunna visa ett utdrag ur belastningsregistret. Utdraget visar om du har dömts för något brott. Utdraget beställer du själv hos Polisen. Det kan ta någon vecka att få utdraget så beställ i god tid innan du ska börja feriearbeta.
Utdraget ska du visa för din arbetsledare den första arbetsdagen. Om du inte har ett utdrag med dig så kan du inte börja ditt feriearbete.
Vad betyder tystnadsplikt och sekretess?
Regler om tystnadsplikt och sekretess är till för att skydda den enskilde. Det gäller särskilt personer som till exempel bor på ett äldreboende, får sjukvård eller handikappomsorg.
Den information du får om enskilda personer får du absolut inte berätta om eller diskutera någon annanstans än på arbetsplatsen. Detta gäller även om du arbetar inom förskola och fritidsverksamhet där man genom barnen kan få reda på känsliga saker som enbart rör familjen och som därför inte får föras vidare utanför arbetsplatsen. Om det är aktuellt med sekretess på din feriearbetplats så kommer din handledare att informera dig om detta.
Ett gott råd: Prata alltid med din handledare om du känner dig osäker eller har någon fråga som rör sekretess och tystnadsplikt.
Är jag försäkrad när jag feriearbetar?
Du är försäkrad genom Höörs kommun oavsett var du feriearbetar. Ett fullgott försäkringsskydd finns för alla feriearbetare om olyckan skulle vara framme. Olycksfallsförsäkringen är fullt jämförbar med kollektivavtalets och med de försäkringar som gäller för andra anställda.
Vem är min handledare?
Information om din feriearbetplats och kontaktuppgifter till handledaren kommer du att få i samband med att du erbjudits arbete och skrivit ett anställningsavtal. Avtalsskrivning med information ges i vecka 22. Alla som tackat ja till ett feriearbete har meddelats detta via den e-post som angavs i samband med ansökan.
Hur gör jag om jag råkar bli försenad till arbetet?
Om du blir försenad till arbetet ska du omgående ta kontakt med din handledare. Därför är det viktigt att du har rätt telefonnummer med dig.
Vad gör jag om jag blir sjuk?
Om du blir sjuk ska du kontakta din handledare eller någon på arbetsplatsen i god tid innan arbetsdagen börjar.
Vad innebär skattejämkning?
Om du vet att du kommer att tjäna mindre än 22 208 kronor under året, kan du fylla i och lämna in ansökan om så kallad skattejämkning. Du får blanketten av oss i samband med att du skriver under ditt anställningsavtal.
Du kan läsa mer om jämkning hos Skatteverket
Om du inte lämnar in intyg om jämkning kommer lönekontoret att dra skatt enligt tabell. Men du förlorar inte pengarna. Istället återbetalas de av Skatteverket under sensommaren 2024.
Hur redovisar jag min arbetstid?
Du kommer att få en tjänstgöringsblankett av din handledare där du ska fylla i din närvaro varje arbetsdag. Under din sista arbetsdag ska handledaren kontrollera och skriva under blanketten. Sedan är det ditt ansvar att se till att blanketten kommer till kommunens lönekontor. Det gör du genom att lämna blanketten i Medborgarcenter, kommunhuset, Södergatan 28. Är det inte öppet på Medborgarcenter finns en brevlåda till höger om entrén.
När får jag min lön?
Under din sista arbetsdag ska du och din handledare skriva under tjänstgöringsrapporten. Därefter är det ditt ansvar att se till att den kommer till Höörs kommuns lönekontor.
Det gör du genom att lämna blanketten i Medborgarcenter, kommunhuset, Södergatan 28. Är det inte öppet på Medborgarcenter finns en brevlåda till höger om entrén.
Följande datum gäller som sista inlämningsdag för att vi ska kunna garantera dig löneutbetalning i rätt tid:
Arbetsperiod 1- vecka 24, 25 och 26
Sista inlämningsdag till lönekontoret: 3 juli
Lönen utbetalas: 25 juli
Arbetsperiod 2 – vecka 27, 28 och 29
Sista inlämningsdag till lönekontoret: 24 juli
Lönen utbetalas: 25 augusti
Arbetsperiod 3- vecka 30, 31 och 32
Sista inlämningsdag till lönekontoret:14 augusti
Lönen utbetalas: 25 september
Hur får jag min lön?
Höörs kommun använder Swedbank och Sparbankernas Lön & Utbetalningstjänst. För att säkerställa att du får din lön till rätt konto ska du anmäla ditt konto (oavsett bank) till Swedbank eller Sparbankerna.
Du anmäler ditt konto genom att fylla i bankblanketten som du får av oss i samband med avtalsskrivningen. Blanketten måste därefter lämnas till banken av dig personligen. Om du inte gör detta kommer din lön att betalas ut via en utbetalningsavi.
- Senast uppdaterad: