Vanliga frågor om feriearbete
Vad innebär feriearbete och vad krävs av min arbetsplats?
Att ta emot en feriearbetare innebär att välkomna en ungdom som under er handledning ska få erfarenhet och inblick i arbetslivet.
Arbetsuppgifterna ska anpassas efter feriearbetarens ålder och mognad. Feriearbetaren ska ges en introduktion i början av sin arbetsperiod. Feriearbetaren får inte ersätta befintlig personal och får inte heller lämnas ansvarig för någon del av verksamheten. Arbetsplatsen kan inte kräva några särskilda förkunskaper av feriearbetaren.
Hur söker ungdomarna feriearbete?
Ungdomarna ansöker om feriearbete digitalt via Höörs kommuns hemsida. Ansökan var öppen under perioden 18 februari–20 mars för dem som är 15-19 år, födda 2003-2007 och folkbokförda i Höörs kommun.
Hur fördelas feriearbetsplatserna?
Vi hoppas kunna erbjuda omkring 200 platser. Det är många fler som söker feriearbeten än som får möjligheten. Feriearbetena går först till sökande som inte tidigare haft feriearbete i kommunen. Är det fler platser kvar så lottas dessa.
Vilka arbetsveckor gäller för feriearbeten sommaren 2022?
Arbetsperioder sommaren 2022 är:
Period 1 = vecka 24, 25 och 26 (lovskola i Höörs kommun)
Period 2 = vecka 27, 28 och 29
Period 3 = vecka 30, 31 och 32
Hur många timmar ska feriearbetaren arbeta varje dag?
Varje ungdom arbetar fyra timmar per dag oftast under förmiddag eller eftermiddag. Den totala arbetstiden under en period är max 60 timmar. Lön betalas inte ut för arbete utöver detta.
Överenskommelse om andra arbetstider kan göras i samråd med feriesamordnaren.
Hur får jag reda på vem som ska feriearbeta hos mig?
När ungdomen har skrivit under sitt anställningsavtal kommer vi att skicka kontaktuppgifter till er om vilken eller vilka ungdomar som har fått feriearbete hos er.
Avtalsskrivningar görs under första veckan i juni.
Varför ska feriearbetaren lämna ett utdrag ur belastningsregistret?
Ungdomar som ska arbeta inom förskola, fritidshem, gatu- och parkenheten, HFAB vaktmästeri och utemiljö eller HFAB- städ, måste visa ett utdrag ur belastningsregistret. Utdraget visar om personen har dömts för något brott. Utdraget beställer feriearbetaren själv hos Polisen. Detta gäller för ungdomar som har fyllt 15 år när arbetet startar.
Feriearbetaren har informerats om detta i samband med att de erbjöds och tackade JA till arbetet.
Utdraget ska lämnas på arbetsplatsen den första arbetsdagen. Om feriearbetaren inte har ett utdrag med sig så kan hen inte börja sitt feriearbete.
Hur förbereder jag mig för att ta emot en feriearbetande ungdom?
När du fått kontaktuppgifter för dina feriearbetare kan du ta kontakt med dem för att förbereda dem inför första arbetsdagen. Vi har också uppmanat feriearbetaren att ta kontakt med er i god tid.
Ni behöver stämma av tid och plats och annat praktiskt som till exempel
- Vilka arbetstider gäller?
- Var ska ni träffas?
- Vem tar emot feriearbetaren första arbetsdagen?
- Vem tar hand om introduktionen och presenterar för medarbetare?
- Vad gäller kring arbetskläder?
- Vad gäller kring lunch, fika och raster?
- När slutar första arbetsdagen?
Vad gäller kring arbetsuppgifter som feriearbetaren får utföra?
Det finns arbetsuppgifter som ungdomar som är under 18 år inte får lov att utföra. Kolla upp vad som gäller inom ditt arbetsområde eller diskutera med samordnaren för feriearbete om du känner dig osäker kring vissa uppgifter.
Feriearbetaren har precis som alla andra på arbetsplatsen rätt till en bra arbetsmiljö. Det innebär att arbetsmiljön måste uppfylla grundkraven ur arbetsmiljösynpunkt vad gäller arbetslokaler, arbetsredskap, maskiner, arbetsmetoder och hantering av farliga ämnen.
Det är viktigt att feriearbetaren får en genomgång av hur arbetsuppgifterna ska utföras på ett säkert sätt och även att ni går igenom vad feriearbetaren inte får göra.
Mer information om praktikantens arbetsmiljö och arbetsuppgifter
Vad gäller kring försäkringar?
Feriearbetaren är försäkrad genom Höörs kommun oavsett var de feriearbetar. Ett fullgott försäkringsskydd finns för alla feriearbetare om olyckan skulle vara framme. Olycksfallsförsäkringen är fullt jämförbar med kollektivavtalets och med de försäkringar som gäller för andra anställda.
Om något händer feriearbetaren ska ni genast kontakta samordnaren för feriearbete på telefon 0413- 28 321.
Vad gör vi på arbetsplatsen om vi vill avbryta feriearbetet?
Om ni upplever att det finns behov av att avbryta feriearbetet ber vi er att omgående kontakta samordnaren för feriearbeten.
- 0413- 28 321
- feriearbete@hoor.se
- Medborgarcenter Höörs kommun 0413- 28 000
Hur gör jag om feriearbetaren blir sjuk?
Feriearbetaren ska meddela sjukdom eller annan frånvaro varje dag om man inte kommit överens om annat.
Tänk på att dra av för dessa timmar i närvarorappoteringen.
Vad ska jag göra om feriearbetaren skadar sig?
Informera feriearbetaren om att uppsöka läkare eller tandläkare som är ansluten till Försäkringskassan. OBS! Meddela att alla kvitton måste sparas. Behövs sjuktransport till/från behandling måste läkare styrka detta med intyg innan transport beställs.
Om något händer feriearbetaren ska ni genast kontakta samordnaren för feriearbete på telefon 0413- 28 321.
Höörs kommun behöver få reda på att en olycka har skett eftersom Höörs kommun står som arbetsgivare för feriearbetaren och ska upprätta en anmälan till försäkringsbolaget om en arbetsskada eller ett tillbud.
Hur gör jag om feriearbetaren vill vara ledig?
Feriearbetaren som skrivit på sitt anställningsavtal förväntas kunna arbeta under hela sin arbetsperiod. Det är upp till handledaren att godkänna ledighet om feriearbetaren frågar om detta.
Feriearbetaren kan ta igen ledig tid genom att förlänga arbetsperioden om man kommer överens om det.
Det är viktigt att ledighet dras av från närvarorappoteringen.
Hur ska jag redovisa feriearbetarens arbetstid?
Det är feriearbetsplatsen som tillhandahåller tjänstgöringsblanketten där feriearbetaren fyller i sin närvaro varje arbetsdag.
På sista arbetsdagen ska du som handledare kontrollera och skriva under blanketten. Om inget annat har överenskommits är det sedan feriearbetarens ansvar att se till att blanketten kommer till kommunens lönekontor. Det gör de genom att lämna blanketten i Medborgarcenter, kommunhuset, Södergatan 28. Är det inte öppet på Medborgarcenter finns en brevlåda till höger om entrén
Tjänstgöringsrapport period 1
Tjänstgöringsrapport period 2
Tjänstgöringsrapport period 3
Hur mycket får feriearbetaren i lön?
Feriearbetaren får 75 kronor per timme i lön inklusive semesterersättning.
Ingen övertidsersättning eller ersättning för obekväm arbetstid utbetalas. Feriearbetaren kompenseras istället med ledig tid.
Feriearbetaren kan begära jämkning hos Skatteverket.
Jämkningsblankett lämnas även ut i samband med att feriearbetaren skriver på sitt anställningsavtal.
När betalas lönen ut?
När feriearbetaren arbetat sin sista dag ska du som handledare skriva under tjänstgöringsrapporten. Feriearbetaren ska också skriva under och ansvarar därefter för att den kommer till Höörs kommuns lönekontor.
Det gör de genom att lämna blanketten i Medborgarcenter, kommunhuset, Södergatan 28. Är det inte öppet på Medborgarcenter finns en brevlåda till höger om entrén.
Följande datum gäller som sista inlämningsdag för att vi ska kunna garantera löneutbetalning i rätt tid:
Arbetsperiod 1- vecka 24, 25 och 26
Sista inlämningsdag till lönekontoret: 4 juli
Lönen utbetalas: 25 juli
Arbetsperiod 2 – vecka 27, 28 och 29
Sista inlämningsdag till lönekontoret: 25 juli
Lönen utbetalas: 25 augusti
Arbetsperiod 3- vecka 30, 31 och 32
Sista inlämningsdag till lönekontoret:15 augusti
Lönen utbetalas: 26 september
- Senast uppdaterad: