Bibliotekschef Elisabeth

En ”helt vanlig dag på jobbet” för Elisabeth, bibliotekschef i Höörs kommun, kan innehålla väldigt mycket mer än att hjälpa någon att hitta ”rätt” bok.

– En vanlig dag på jobbet kan innebära att hjälpa till med informationssökning, att arbeta med digital kompetens, att arbetsleda, att sitta i möten, att planera verksamheten och tusen andra saker, säger Elisabeth.

Variationen gör jobbet meningsfullt

Och just att få växla mellan så många olika uppgifter, en sagostund för barn, ett möte med en student som behöver hjälp med information till en uppsats eller att upphandla en bokbuss, gör jobbet så roligt och meningsfullt tycker Elisabeth.

Demokrati, digital delaktighet och tillgänglighet

Just nu jobbar hon och hennes kollegor mycket med digital delaktighet, det vill säga att öka medborgares kunskap om digitala samhällstjänster. Här är biblioteket en nyckelaktör beroende på att de vänder sig till alla medborgare, menar Elisabeth. Den digitala klyftan får inte öka, det blir ett hot mot vår demokrati. Ett exempel på arrangemang är ”IT för ovana”, en drop in-tjänst som varje vecka lockar många äldre till biblioteket. Att öppna upp biblioteket för besök även när personalen inte är på plats är också ett led i att öka tillgänglighet och delaktighet. Meröppet bibliotek har snabbt blivit populärt bland Höörsborna.

Höörs kommun är en bra arbetsplats

Elisabeth har förutom sin bibliotekarieutbildning med inriktning mot dokumentation och information också läst kulturvetarlinjen. Efter att hon tog sin examen började hon arbeta som bibliotekarie 1984. Sedan 1986 har hon jobbat i Höörs kommun. Det bästa med att jobba i kommunen tycker Elisabeth är alla härliga kolleger, att det finns goda möjligheter att utvecklas i arbetet och att det är nära till jobbet. Att slippa långa restider var särskilt viktigt när barnen var små. Att arbeta i en mindre kommun gör också att du måste ta tag i både stort och smått vilket är otroligt omväxlande och stimulerande.

Stora utvecklingsmöjligheter

Det finns stora utvecklingsmöjligheter inom bibliotekarieyrket genom att till exempel specialisera sig mot en speciell målgrupp eller söka tjänster med verksamhetsutveckling och arbetsledning. Yrket innebär också många olika fält att arbeta inom såsom folkbibliotek, högskolebibliotek och företagsbibliotek.

Promenerar och läser på fritiden

Förutom ett gediget kulturintresse och ett intresse för information och kommunikation så tycker Elisabeth om att promenera i skog och mark och att påta i trädgården. Men givetvis läser hon också en hel del och lyssnar på musik, helst klassiskt och opera. Många tror kanske att du som bibliotekarie hinner läsa en massa böcker i jobbet men så är det inte, det får du göra på din fritid.

Aldrig utan ett boktips

Ett boktips vill Elisabeth också skicka med: Hamilton Beach av Linda Olsson. Boken är en varm berättelse om hur vi överlever eller inte överlever när det allra svåraste drabbar oss. Ofta är vi helt oförberedda på hur vi reagerar och vi upptäcker ibland hur lite vi känner dem som står oss nära.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.