Lärare och specialpedagog Ewa

- Mitt hjärta är i klassrummet – att få uppleva dynamiken i lärandet är fantastiskt!

Ewa jobbar som grundskollärare, är klasslärare i en årskurs två och har jobbat i Höörs kommun sedan 2003. Ewa var tandsköterska tidigare, men en längtan att bli lärare har alltid funnits. Det var inte förrän hon blev lite äldre som hon vågade sig på att söka till lärarutbildningen. Hon tror att modet kom med åldern.

Höör är lagom stort

1990 flyttade Ewa tillsammans med sin familj till Höör, och det har hon aldrig ångrat. Hon tycker att naturen i Höör är fantastisk och att Höör är ett lagom stort samhälle. Hon trivs väldigt bra och uppskattar att ha cykelavstånd till jobbet. Hon tycker inte att det finns några bekymmer med att bo och arbeta på samma ort utan upplever det tvärtom som en ynnest att få jobba i kommunen.

Fördelar med yrket

Ewa tycker att det finns många fördelar med läraryrket. De största är att få jobba med barn, att arbetet är utvecklande och att det aldrig står stilla. Det är fantastiskt att få vara en del i barnens lärande, få uppleva att de tror på sig själva och få följa deras utveckling och växande. Vidare anser hon att det är en fördel att få styra arbetet själv och att planera för att varje skoldag ska väcka nyfikenhet, ge variation och bli innehållsrik.

Många härliga möten med människor

Varje skoldag består dessutom av många härliga möten med människor – en liten farfar som hämtar, vårdnadshavare som vill delta i en lektion, ett syskon till någon elev som vill berätta något kul, bonusvårdnadshavare som lämnar, en mormor som undrar någonting och kanske en moster som letar vantar. Lägg därtill 25 kollegor och 150 barn!

Ewa jobbar mycket med positiv förstärkning, det vill säga att lyfta fram det positiva i alla barn. Kraften i det positiva är enorm. Människor, stora som små, växer när någon tror på deras förmåga och ställer höga krav. Ewa är också utbildad specialpedagog och känner att hon har stor nytta av den utbildningen i sitt klassrum.

– En klass ska spegla ett samhälle. På så sätt lär vi oss redan från början av varandras olikheter. Jag tror då att vi blir mer toleranta, lyhörda, empatiska och hjälpsamma människor.

Samarbete är viktigt

Läraryrket idag är inget ensamarbete. Vid flera tillfällen varje vecka arbetar Ewa och en fritidspedagog tillsammans med barnen i klassen. Detta ger pedagogerna utrymme att arbeta mer praktiskt och med mindre grupper. Ewa ser det som en stor fördel att hon har så kompetenta kollegor runt sig på skolan. När något fungerar bra bygger arbetslaget vidare på det, vilket är en styrka. Läraryrket bygger på gott samarbete med kollegor, elever och inte minst vårdnadshavare. Ewa är övertygad om att när en vårdnadshavare känner sig trygg med sitt barns lärare och skola, så har barnet allt att vinna. Att bygga relationer i skolans värld är viktigt.

– Vårdnadshavare lämnar det finaste de har till oss i skolan, och det är vår uppgift som pedagoger att använda vår kompetens för att göra ett så bra arbete som möjligt och att vårda förtroendet.

Undervisning och kramar

En vanlig dag på jobbet består i stora drag av en god mix undervisning, planering och samtal uppblandat med kramar, aha-upplevelser och kämpaglöd.

Skogen är alltid nära

På fritiden umgås Ewa mycket med familj och vänner. En helg i månaden, sedan 25 år tillbaka, är Ewa även personlig assistent till sin syster som har Angelmans syndrom. Det blir då många och långa promenader i naturen. I Höör är skogen alltid nära oavsett var du bor. Dessutom gillar Ewa att resa, och hon skriver på en barnbok som snart är klar!

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.